Zdravlje
38

Zbog posla puno pušite, pijete, ne vježbate i jedete lošu hranu? Umrijet ćete ranije

Klix.ba
Ako ste se ikada našalili izgovarajući rečenicu "posao će me ubiti", niste sami. Milioni radnika kažu da se zbog posla osjećaju umorno, stresno i pretilo, otkrila je anketa.

Mnogi se osjećaju kao da ih posao tjera da jedu nekvalitetno, da zbog posla nemaju vremena za vježbanje, te da zbog stresa više piju i puše. Istraživanje je provela fondacija British Heart koja poziva poslodavce da ohrabre svoje osoblje da 10 minuta dnevno provedu u poboljšanje svog životnog stila. Otkriveno je da 40 posto osoba osjeća kako posao ima negativan utjecaj na njihovo zdravlje u posljednjih pet godina, dok je više od polovine njih kazalo kako smatraju da su pod stresom zbog posla.

Više od trećine ljudi kazalo je kako su dobili na kilaži zbog posla, a blizu polovine ih je reklo da zbog tempa rada jedu nezdravu hranu. Zbog predugog radnog vremena ne idu na fitness ili u teretanu.

Četvrtina ispitanika je odgovorila kako ih je njihov posao doveo do toga da više piju alkohol, dok je jedna od 10 osoba rekla da zbog posla više puši.

Anketom je otkriveno da 60 posto uposlenika radi prekovremeno, a ti sati im nisu plaćeni.

Stručnjaci fondacije zabrinuti su za stanje radnika jer upravo ovakav način života vodi do visokog pritiska koji uzrokuje fatalne srčane udare i druge bolesti srca. Zbog toga su pokrenuli akciju "10 Minute Heart Month Challenge" koji počinje 16. februara, a tokom koje bi uposlenici trebali radit nešto korisno za svoje zdravlje.