Istraživanje
0

Vitaminom B12 protiv Alzheimerove bolesti

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pojavili su se dokazi da uzimanje veće količine vitamina B12 može biti povezano sa smanjenjem rizika od razvoja Alzheimerove bolesti. Studijom provedenom nad 271 Fincem s najvišim nivoom ovog vitamina utvrđeno je kako je malo vjerovatno da će im biti dijagnosticirana demencija, javlja BBC.

Međutim, eksperti ističu da je, uprkos ovom nalazu objavljenom u časopisu "Neurology", prerano razmišljati o uzimanju dodataka. Oni su pozvali na više istraživanja zaštitne moći vitamina B12 koji je prisutan u mesu, ribi i jajima. Vitamin B12 također se može naći u mlijeku, a neki tvrde i u žitaricama.

Alzheimerova bolest je povezana s B vitaminom još prije nekoliko godina. Naučnici znaju da viši nivo aminokiseline homocisteina može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, te demencije, a još tad je utvrđeno da se homocistein može smanjiti povećanjem količine vitamina B12 u krvi.

Također, nedavna studija je utvrdila da je "kaliranje mozga", što je povezano s Alzheimerovom bolešću, bilo usporeno kod starijih ljudi koji uzimaju veće doze vitamina, uključujući i B12.

Volonteri za najnovije istraživanje, provedeno na Institutu Karolinska u Švedskoj, su svi bili u dobi od 65 do 79 godina i nisu imali demenciju na početku studije. Tokom sljedećih sedam godina, 17 ih je bilo s tom dijagnozom, a istraživači su bili u mogućnosti da utvrde da li je visok ili nizak nivo aktivnih komponenti vitamina B12 napravio ikakvu razliku. Opet, kod onih s visokim nivoom homocisteina bio je veći rizik od obolijevanja, dok su oni s najvišim nivoima B12 imali znatno niži rizik.

"Iako je uzorak relativno malen, rezultati su pokazali da nam treba još istraživanja u vezi sa smanjenjem homocisteina uz pomoć terapije vitaminom B, da bismo vidjeli može li takav jednostavan tretman usporiti razvoj Alzheimerove bolesti ili drugih demencija", kazala je profesorica Helga Refsum, sa univerziteta u Oslu.

Međutim, Rebecca Wood, izvršna direktorica fondacije za istraživanje Alzheimerove bolesti, bila je oprezna u vezi sa nalazima, kazavši da je još prerano za bilo kakve zaključke.

"Najjači dokazi koje imamo za smanjenje rizika od demencije jesu zdrava i uravnotežena prehrana, umjereno vježbanje, te držanje holesterola i krvnog pritiska pod kontrolom, posebno u srednjem dobu", kazala je ona.

Valja dodati i kako je jedna sasvim druga studija ponudila određeni poticaj za one koji tragaju za budućim tretmanima Alzhaimerove bolesti. Terapija manjom količinom proteina zvanog "Step" je kod miševa sa stanjem sličnim Alzheimerovoj bolesti dovela do poboljšanja pamćenja i učenja o problemima. Iz Alzheimerove fondacije su istakli kako je još rano izvesti zaključak da li se sličan tretman može izvesti kod ljudi.