Još uvijek dobra metoda
0

Vakcine kod odraslih efikasne u 60 posto slučajeva

SRNA
Vakcina protiv gripa nije tako efikasna kao što se ranije smatralo, ali je još dobra metoda u borbi protiv epidemije sezonske gripe, pokazalo je jedno američko istraživanje.

Do sada najsveobuhvatnije istraživanje napravljeno je obradom podataka iz 31 ranijeg istraživanja gripa sprovedenih od 1998. godine i dovelo je do zaključka da vakcinisanje protiv gripe pruža odraslim licima samo ograničenu zaštitu.

Stručnjaci koju su izradili tu analizu procjenjuju da je vakcina protiv gripe u starosnoj grupi od 18 do 65 godina efikasna  u 59 posto slučajeva.

Dejstvo vakcina variralo je od godine do godine i u nekoliko sezona gripe uopšte nije bilo dokaza o djelovanju vakcina, navode autori. "Ono što je jasno jeste da moramo razviti bolje vakcine", kaže šef istraživanja Michael Osterholm sa Univerziteta u Minnesoti, u SAD.

U Americi  godišnje od posljedica gripe umire između 3.000 i 49.000 osoba, a takve oscilacije broja umrlih posljedica su nepredvidive prirode bolesti. Istraživanje nije obuhvatilo starije ljude jer za njih nije bilo podataka u analiziranim prethodnim istraživanjima.

Osterholmovo istraživanje pokazalo je i da vakcinisanje putem nazalnog spreja pokazuje najbolje rezultate kod djece od šest mjeseci do sedam godina života. 

Američki mediji podsjećaju da je jedno nedavno istraživanje pokazalo djelotvornost takvog vakcinisanja kod lica starijih od 65 godina. 
"Umjereno dejjstvo ipak je dejstvo. Ukoliko postoji jeftin, jednostavan i koliko toliko djelotvoran način koji će vam pružiti prilično dobru zaštitu, zašto biste čekali da se proizvede savršena zaštita?", pita Andrew Pavia, jedan od naučnika koji su radili meta-studiju o efikasnosti vakcine protiv gripe.

Stručnjaci ističu da je vakcina protiv gripe slična vezivanju pojasa u vozilu, koje je prihvaćeno kao mjera sigurnosti, mada ne spašava.