Zdravlje
0

Uskoro i lijek protiv jet laga?

Klix.ba
Naučnici su otkrili gen koji organizam sprječava u prilagođavanju novim vremenskim zonama, što bi moglo dovesti do rješavanja problema sa jet lagom.

Nakon dugih letova avionom, nekim putnicima su potrebni dani kako bi se prilagodili novoj vremenskoj zoni i konačno uspjeli odspavati.

Naučnici sa Oxforda otkrili su gen koji sprječava organizam prilagođavanju novim vremenskim zonama, te uveliko razmišljaju o razvoju tablete protiv jet laga.

U eksperimentima u kojima su miševima isključili ovaj gen, otkrili su kako su životinje pretrpile malo ili nimalo jet laga, kada su prebačene kroz tri vremenske zone. Naučnici vjeruju da ovaj gen djeluje kao odbrambeni mehanizam koji štiti "unutrašnji sat" organizma od desinhronizacije.

"Otkrili smo sistem koji aktivno štiti 'sat' u organizmu od prilagođavanja. Kada se malo bolje razmisli, logično je da organizam posjeduje zaštitni mehanizam koji mu pruža stabilnost u osjećaju vremena. Tijelo mora biti sigurno da prima pouzdan signal, koji, ukoliko se ponavlja u isto vrijeme tokom nekoliko dana, ima važan biološki značaj. Taj isti mehanizam usporava našu mogućnost prilagođavanja novim vremenskim zonama i uzrokuje jet lag", rekao je Stuart Peirson sa Univerziteta Oxford te dodao kako bi lijek protiv jet laga mogao da se pojavi na tržištu tokom ove decenije.