Enzim LOX uzrok metastaze
0

Uskoro će se moći zaustaviti širenje raka?

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici tvrde da su pronašli način na koji mogu spriječiti širenje raka na druge dijelove tijela. Metastaza, odnosno sposobnost stanica zaraženih rakom da se iz primarnog tumora prošire i na druge dijelove tijela je najčešći uzrok smrti, zbog toga su naučnici radili na pronalasku lijeka koji će spriječiti metastazu.

Znanstvenici sa instituta "Cancer Research" pronašli su enzim imena LOX koji je nužan kako bi se stanice zaražene rakom proširile na ostale dijelove tijela, piše britanski časopis "Cancer Cell".

Ukoliko se lijekovima zaustavi ovaj enzim, rak se više ne može širiti po tijelu. Zasad je uspjeh postignut na miševima, te se naučnici nadaju da će isti učinak postići i na pacijentima koji boluju od raka.

"Otkriće do kojeg smo došli daje realnu nadu da ćemo uspjeti pronaći pravi lijek koji će spriječavati metastazu", kazala je dr. Janine Erler, koja je predvodila ovaj tim naučnika.

"Metastaza je složen proces i takva oboljenja je teško liječiti. Pronašli smo enzim, LOX, koji uzrokuje širenje karcinoma i sada radimo na tome da pronađemo lijek koji će ga zaustaviti", kazali su britanski naučnici.