Uspješno kontroliše bolest
0

Uprkos dijabetesu starac doživio 90. rođendan

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Amerikanac Bob Krause je prošle sedmice napunio 90 godina. Iako mu je kada je imao samo pet godina dijagnosticiran dijabetes, Bob je doživio duboku starost, piše AP.

Bob Krause je prvi poznati dijabetičar u Americi koji čak 85 godina živi sa ovom bolešću. Svoj 90. rođendan je proslavio u nedjelju zajedno sa svojom 56-godišnjom suprugom i prijateljima. Tom prilikom je dobio i medalju Joslin centra za dijabetes.

"Bob je nadživio i svoje zdrave vršnjake koji su rođeni te 1921. godine. On zna da se mora nositi sa bolešću i dijabetes smatra dijelom svog života, ne dozvoljava da ga to obeshrabri", rekla je dr. Patricia Wu koja je pohvalila Krauseov uspjeh i čvrst karakter.

"Ja sam tvrdoglavi starac koji ne želi da se preda", izjavio je Krause koji je redovno kontrolisao svoje tijelo i uvijek držao dijabetes pod kontrolom.

Oko 18,8 miliona Amerikanaca boluje od dijabetesa, a oko sedam miliona njih uopće nisu svjesni svoje bolesti. Krause boluje od dijabetesa tipa 1, hronične bolesti usljed koje tijelo ne luči dovoljno inzulina, a koji je potreban za pretvaranje šećera u krvi u energiju. Tačan uzrok ovoga nije poznat, ali se vjeruje da su to genetika i problemi sa autoimunitetom. Tip 2 je usko povezan sa gojaznošću.

Životni vijek dijabetičara je kraći jer imaju problema sa raznim zdravstvenim komplikacijama, uključujući bolesti srca, moždani udar, sljepilo, oštećenje bubrega i amputaciju udova. Mnogi dijabetičari vode veliku borbu sa krvnim pritiskom.

Bivši profesor sa Univerziteta u Washingtonu kaže da je njegov uspjeh u tome što svoje tijelo tretira kao automobil, te da mu daje goriva tačno onoliko koliko mu je potrebno, odnosno da uzima onoliko hrane koliko mu je dovoljno za život.

"Kako biste dijabetes držali pod kontrolom trebate jesti onoliko hrane koliko vam je potrebno da bi ste uspjeli obaviti aktivnosti koje planirate. Jedem toliko da bih mogao normalno živjeti. Ne jedem cijelo vrijeme, niti to radim zbog užitka u hrani", kazao je Krause.

Rekao je i da nije aktivan kao nekad, tako da ne treba mnogo hrane. Svako jutro pojede orahe i pet šljiva. Ručak obično preskoči i pojede salatu i nemasno meso za večeru. Krause također testira krv nekoliko puta dnevno.

Ovaj starac je imao sreće jer mu je dijabetes dijagnosticiran nedugo nakon što je započela komerijalna proizvodnja inzulina. To se dogodilo 1926. godine. Godinu dana prije je njegov brat Jackie umro od dijabetesa jer inzulina nije bilo.