Zdravlje
184

U UKC Tuzla razvijen novi metod za dijagnostiku fibroze jetre bez biopsije

Klix.ba
Foto: EJIM
Foto: EJIM
U naučnom časopisu European Journal of Internal Medicine (EJIM) objavljen je novi rad koji opisuje novi besplatni i jednostavni način dijagnostike fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B, uz pomoć rutinskih laboratorijskih i kliničkih parametara, a koji je rezultat intenzivnog rada istraživača Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha tima istraživača Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, sa publikacijom velike metaanalize u prestižnom naučnom časopisu American Journal of Gastroenterology, ovaj tim je nastavio rad na polju neinvazivne dijagnostike fibroze jetre u hroničnom B hepatitisu.

Foto: CHB-LFC
Foto: CHB-LFC

Intenzivan naučni rad se isplatio, te je u julu u naučnom časopisu European Journal of Internal Medicine (EJIM) objavljen novi rad koji opisuje novi besplatni i jednostavni način dijagnostike fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B, uz pomoć rutinskih laboratorijskih i kliničkih parametara.

Foto: CHB-LFC
Foto: CHB-LFC

Ono što je posebnost ove nove dijagnostičke metode nazvane CHB-LFC (Chronic Hepatitis B Liver Fibrosis Calculator) je činjenica da je ista dostupna u obliku internet stranice sa online kalkulatorom (www.chb-lfc.com) na kojoj ljekari iz cijelog svijeta sa bilo kojeg uređaja sa pristupom internetu mogu uraditi dijagnostiku kod pacijenata sa hepatitisom B.

Publikacija u ovako prestižnom časopisu je potvrda validnosti ove dijagnostičke metode, što je ogroman uspjeh s obzirom na to da dolazi iz jedne male zemlje i sa korištenjem isključivo domaćih resursa. Dodatno, ovo je jedna od rijetkih multi-centričnih studija u BiH s obzirom na to da je rađena u saradnji sa istraživačima iz SKB Mostar, odnosno sa prof. dr. sc. Milenkom Bevandom.

Nermin Salkić
Nermin Salkić
Prema riječima voditelja tima, prof. dr. sc. Nermina Salkića, ova metoda omogućava preciznost dijagnostike koja je u rangu s komercijalnim i dosta skupim testovima, zbog čega je ista posebno pogodna za zemlje s ograničenim resursima gdje je pacijenata mnogo, a novca za dijagnostiku malo.

Bitan dokaz korisnosti ove metode je i činjenica da internet stranica na kojoj je metoda dostupna, bilježi stotine korisnika u toku jedne nedjelje iz cijelog svijeta, poglavito iz SAD-a, Rusije i Kine.

S obzirom na aktuelnost i korisnost ove nove metode, kao pozvani predavač, prof. Salkić će predstaviti rezultate ovog istraživanja i na predstojećim Kongresima Hrvatskog gastroenterološkog društva i Kongresu gastroenterologa Srbije u oktobru 2015. godine. U planu je izrada sličnog testa i za pacijente sa hroničnim C hepatitisom.