Zdravlje
95

Turska zabranjuje prodaju cigareta u univerzitetskim kampusima

Anadolija
Turska će uvesti zabranu prodaje cigareta unutar univerzitetskih kampusa, izjavio je ministar zdravstva ove zemlje Mehmet Muezzinoglu.

Ministar je najavio nove regulative kada su u pitanju prodajna mjesta za cigarete u Turskoj, te kazao da više neće biti moguća prodaja unutar univerzitetskih kampusa.

"Ukidamo prodaju cigareta u univerzitetskim kampusima, na tim mjestima to više neće biti moguće", rekao je Muezzinoglu, ne naglasivši pritom tačan datum stupanja na snagu novog pravila.

Govoreći o primjeru Australije koja je donijela oštar zakon o ambalaži cigareta, odnosno prodaju cigareta u kutijama bez loga i sa zastrašujućim slikama bolesnih ograna, Muezzinoglu je rekao da se na ovaj način "ubija brend".

"Obzirom da ovaj projekat nije proveden niti u jednoj državi osim Australije, on neće biti proveden ni u Turskoj", rekao je ministar.

Govorio je o i borbi protiv terorističke organizacije FETO/PDY, organizaciji poznatijoj kao Hizmet, te istakao važnost da se nastavi borba protiv "paralelnih struktura".

"Država nikada neće prihvatiti da se njom upravlja na način služenja nekim drugim kanalima", kazao je Muezzinoglu, te dodao kako se radi o izdajničkoj strukturi, kao i da narod svakim danom biva sve svjesniji te činjenice.