Obratite pažnju
46

Tri greške koje zimi mogu dovesti do srčanog udara

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hladno vrijeme je povezano s porastom infekcija gornjih disajnih puteva, ali zime mogu biti teške i za vaše srce. Studije su pokazale da se stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti dramatično povećavaju kako nastupa hladno vrijeme.

Vjeruje se da je iznenadna srčana smrt (SCS) odgovorna za polovinu svih kardiovaskularnih smrti i nažalost čini se da je češća tokom zime. Kako hladno vrijeme utiče na naše srce?

Pretjerana aktivnost

Ikao je fizička aktivnost vrlo bitna za zdravlje, ipak pretjerana aktivnost tokom hladnih dana nije dobra za srce. Pretjerana fizička aktivnost može povećati broj otkucaja srca, krvni pritisak i rizik od srčanog udara.

Dehidracija

Svakodnevno hidriranje je važno i zimi kao i ljeti. Zimi zbog niskih temperatura nemamo veliku potrebu za vodom, ali je važno unositi je dovoljno. Također, zbog niskih temperatura teško je primijetiti simptome dehidracije u tijelu. Kada ste dehidrirani, to će dodatno opteretiti srce, povećati broj otkucaja srca i rizik od bolesti.

Neodgovarajuća odjeća

Moramo poduzeti ispravne korake kako bismo zadržali toplinu tijela zimi. Ako to ne učinimo, naše će srce biti pod većim pritiskom da pumpa više krvi kako bi nas zagrijalo. Nošenje tople odjeće, kape, vunenih rukavica i slojeva smanjit će taj rizik jer slojevi pomažu zadržati toplinu i održati nas toplima.