Istraživanje
0

Tajna dugog života je u genima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Analizirajući populaciju aškenaskih Jevreja, od 95 i više godina, izraelski stručnjaci su zaključili da njihove navike u ishrani i način života nisu ništa bolji nego kod ostalog stanovništva.

Štaviše, analizirani dugovječni Aškenazi su alkoholna pića konzumirali čak nešto više, dok su fizički aktivni bili nešto manje od prosjeka, utvrdili su stručnjaci Instituta za istraživanje starenja pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Ješiva, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Studijom je bilo obuhvaćeno 477 Aškenaza starosti od 95 do 122 godine, od kojih su 75 posto činile žene.

Aškenaski Jevreji su izabrani zato što su u većoj mjeri genetski uniformni nego druge grupe stanovništva, pa je tako lakše uočiti neke razlike u genima.

Ispostavilo se da 24 posto ispitivanih Aškenaza svakodnevno pije alkohol, dok je to činilo 22 posto ljudi rođenih otprilike kad i oni, obuhvaćenih jednim izraelskim istraživanjem o ishrani i zdravlju između 1971. i 1975. godine.

Osim toga, samo je 43 posto analiziranih starih Aškenaza bilo redovno fizički aktivno, dok je među njihovim vršnjacima analiziranim 30-ak godina ranije takvih bilo 57 posto.

Stari Aškenazi nisu ništa manje ni pušili, niti je višak tjelesne težine među njima bio išta rjeđi nego u kontrolnoj grupi.

Jedino su bili manje skloni znatnoj gojaznosti od svojih vršnjaka iz ranijeg istraživanja.

"Ova studija sugerira da bi stogodišnjaci mogli imati dodatne gene dugovječnosti, koji im pomažu da se zaštite od štetnih posljedica nezdravog načina života", zaključio je Nir Barzilai, direktor spomenutog instituta.

Direktor Barzilai je napomenuo da analizirani stari Aškenazi ipak ne treba da služe za primjer općoj populaciji, jer su zdrave navike svakako korisne s mnogih aspekata, čak i ako ne produžavaju svima život.