Zdravlje
73

"Superoko": Bioničko sočivo omogućit će tri puta bolji ljudski vid

Klix.ba
Zamislite kako posjedujete vid tri puta bolji od najjačeg prirodnog ljudskog vida bez nošenja naočala ili kontaktnih sočiva, već uz pomoć leća ugrađenih u vaše oko.

Otac bioničkih sočiva kanadski doktor Garth Webb tvrdi da će njegov izum sva pomagala za oči poslati nepovratno u historiju. Sočiva koja doslovno zamjenjuju prirodne leće unutar oka dodatno bi osigurala da ljudi nikada ne boluju od katarakte.

"Savršen vid imat ćete bez obzira na starost svojih očiju", rekao je Webb koji tvrdi da će se bionička sočiva moći usaditi svim osobama starijim od 25 godina.

"To će biti poboljšanje vida koje svijet nikada nije vidio. Ukoliko sada jedva možete jasno vidjeti sat na udaljenosti od tri metra, bionička sočiva dopustit će vam da vrijeme jasno razaznate sa udaljenosti od devet metara", rekao je Webb.

On kaže kako je riječ o bezbolnoj operaciji koja se može uporediti sa tretmanom katarakte i koja neće trajati duže od osam minuta.

S obzirom na testove koji će prvo biti obavljeni na životinjama, a potom na slijepim ljudima, operativni zahvat ugradnje bioničkih sočiva u Kanadi bi prvi put mogao biti obavljen već 2017. godine.