Rizične grupe
1

Struka odgovorila na pitanje može li nivo hidriranosti utjecati na kognitivne funkcije

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dehidriranost može uzrokovati glavobolju i nekoliko fizioloških problema, a starije osobe najviše su izložene riziku da to dožive.

Može li prekomjerna hidriranost utjecati na mentalno zdravlje, krucijalno je pitanje novog istraživanja.

Dehidriranost može uzrokovati glavobolju, letargiju, vrtoglavicu i mnoga druga pitanja, ovisno o tome koliko je ozbiljna.

"Kako starimo, naše zalihe vode opadaju zbog smanjenja mišićne mase, naši bubrezi postaju manje učinkoviti u zadržavanju vode, a hormonalni signali koji pokreću žeđ i motiviraju unos vode postaju prigušeni", objasnila je doktorica Hilary Bethancourt.

Stariji ljudi također imaju veći rizik od kognitivnih oštećenja. Kako bi izmjerili nivo hidriranosti svakog učesnika, istraživači su u njihovoj krvi pogledali koncentraciju različitih supstanci i jedinjenja, uključujući natrij, kalij, glukozu i azot uree.

Svi učesnici su prošli i testove kognitivnih funkcija. Na prvi pogled, istraživači su pronašli povezanost između odgovarajuće hidriranosti i dobrih rezultata u testovima kognitivnih funkcija. Međutim, rezultati su postali manje jasni kada su istraživači prilagodili svoju analizu zbunjujućim faktorima.

"Kada smo izračunali dob, obrazovanje, sate spavanja, nivo fizičke aktivnosti i dijabetesni status i analizirali podatke odvojeno za muškarce i žene, povezanost s hidratacijskim statusom i unosom vode je smanjena", kazala je Bethancourt.

Mada je povezanost između nivoa hidriranosti i kognitivnih performansi kod starijih muškaraca ostala misterija, koautor studije profesor Asher Rosinger savjetuje da odrasli ne bi trebali rizikovati svoje zdravlje i zanemariti pravilnu hidrataciju.