Da li ste rođeni zabrinuti?
7

Stres slabi imuni sistem i čini vas bolesnim

Klix.ba
Ukoliko brinete previše o stresnim događajima to može biti okidač za upale, tvrdi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili da razmišljanje o negativnim događajima može povećati nivo upala u organizmu. Kada su učesnike eksperimenta pitali da razmišljaju o stresnom incidentu otkrili su da je nivo C-reaktivnog proteina, ključnog za upale tkiva, porastao.

Studija je prvi put izmjerila direktni utjecaj stresa na tijelo.

Od svake žene, učesnice eksperimenta, zatraženo je da govori o svom kandidovanju za posao dvojici anketara koji su bili u bijelim mantilima a koji su je slušali sa bezizražanim facijalnim ekspersijama.

Polovina grupe je trebala da održi javni govor dok je druga polovina razmišljala o neutralnim slikama i aktivnostima poput brodova koji plove.

Istraživači su uzeli uzorke krvi koji su pokazali da je nivo C-reaktivnog proteina značajno povišen kod ispitanika koji su održali o javnog govoru. Nivo upalnih markera je nastavio rasti i sat vremena nakon govora. Nivo ovog proteina bio je normalan kod druge grupe.

C-reaktivini protein proizvodi jetra kao dio imunog sistema koji je incijalni odgovor na upale. Povećava se kao odgovor na traume, povrede i infekcije u tijelu.

Studiju su uradili naučnici sa Ohio univerziteta u SAD-u.