Psiholozi otkrivaju
0

'Sol je prirodni antidepresiv'

Sarajevo-x.com
Američki naučnici tvrde da su otkrili razlog pretjeranog soljenja hrane - sol poboljšava raspoloženje, te ljudi i spontano dodaju sol hrani čak i kad to nije potrebno.

'Sol je prirodni antidepresiv, pa ljudi za njom posežu onda i kad nije potrebna', stoji u najnovijoj studiji američkih naučnika s državnog Univerziteta u Iowi.

Mnogobrojna laboratorijska testiranja na miševima pokazala su da kod manjka soli miševi pokazuju znake umora i ne rade stvari u kojima inače uživaju kao što su uživanje u slatkim napitcima ili pritiskanje dugmeta koje izaziva čulne senzacije u mozgu što inače obožavaju, navodi studija.

'To je na neki način ovisnost organizma o soli jer ljudi pretjerano sole hranu mada ih svakodnevno neko upozorava na štetnost te navike. Ova pojava u mozgu se može povezati sa zloupotrebom droge ili lijekova. Ljudi jednostavno ne žele prestati', izjavio je psiholog Kim Johnson, jedan od vodećih autora studije.

Pretjerani unos soli povezan je sa visokim krvnim pritiskom, moždanim i srčanim udarom, a većina ljudi se ne pridržava preporučene dnevne količine soli od šest grama. Stručnjaci dodaju i da tri četvrtine soli koju unosimo u organizam dolazi iz konzervirane hrane i grickalica čega ljudi često nisu svjesni pa dnevno unesu i duplu dozu soli.

'Ovo istraživanje može donekle rasvijetliti misteriju zašto ljudi imaju potrebu za preslanom hranom. To dijelom može biti iz navike, ali mora postojati još neki razlog zašto ljudi uživaju u soli', dodali su organizacije Consensus Action on Salt and Health (CASH) koja se bavi uticajem soli na zdravlje čovjeka.