{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saznajte koja hrana usporava starenje

S
5.12.2011. u 19:25
0
3
Saznajte koja hrana usporava starenje
0
Saznajte koja hrana usporava starenje
Raznovrsna ishrana je imperativ zdravlja. Međutim, neke namirnice izbjegavamo, a ne znamo da one usporavaju starenje i donose našoj koži blistav sjaj. Postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći da sačuvate mladolik izgled ili da malo usporite proces starenja.
- Kajsije su meko i ukusno voće i snažna su mješavina vitamina protiv starenja kože. Narandžasta boja kajsija potječe od karotena koji je moćan antioksidant i pomaže koži. Naš metabolizam preradi betakaroten u vitamin A koji pomaže zdravlju očiju, kože i kose.

- Jedna papaja sadrži količinu vitamina C dovoljnu za tri dana. Također sadrži dosta vitamina E i A, dva vitamina koja su dobri za kožu i nokte. Ukoliko se papaja utrljava lokalno na starosne pjegice, umanjuje njihovu vidljivost.

- Crvene paprike se posebno ističu kada se radi o zaštiti kože i kose, zato bi ljudi koji odolijevaju paprikama trebali pronaći formu u kojoj im je crvena paprika prihvatljiva.

- Ukoliko ste u potrazi za prirodnim načinom borbe protiv starenja onda ne smijete preskočiti šparoge. Dovoljno je da ih jedete jednom sedmično, a najbolje bi bilo da ih samo blago obarite kako biste sačuvali sve potrebne vitamine.

- Postoji razlog zašto Italijani žive tako dugo i imaju divan ten, mediteranska klima nije jedini razlog. Razlog za to je svakako ogromna količina maslinovog ulja koja je zastupljena u njihovoj ishrani. Maslinovo ulje hrani vašu kožu, smanjuje holesterol, a povećava cirkulaciju. Iz ovih razloga jasno je zašto morate koristiti maslinovo ulje.

- Gotovo svo koštunjavo voće bogato je proteinima koje vaša koža treba da bi izgledala lijepo. Za svjež izgled kože najbolje su pistacije i umjesto grickanja čipsa radije grickajte pistacije i vratite svojoj koži sjaj.

- Jedan od najjačih antioksidanata jeste likopin, a paradajz ga ima u najvećim količinama. Kuhani paradajz ima do osam puta više likopina nego svjež, zbog toga što se likopin i karoten bolje vežu za ćelije paradajza kada se povrće obari.

- Prokulicu ljudi često izbacuju iz jelovnika bez razloga. Sličnog je okusa kao i kupus, ali zato ima duplo više vitamina A koji pomaže da vaša kosa sija

- Bilo koja vrsta ribe je svakako zdrava, ali losos je drugačiji zbog toga što će vam koža naprosto zablistati ukoliko uključite losos u svoju prehranu. Jasno, ovo nije najjeftinija riba, ali ponekad se možete počastiti i učiniti koži uslugu.

Ljudi su sve manje svjesni toga da pravilna ishrana čini polovinu našeg psihičkog i fizičkog zdravlja, ali i izgleda. Vodeći računa o tome šta jedemo, ponašamo se odgovorno prema sebi, prenosi Wholeliving.com

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: