Zdravlje
0

Savjeti za zdrave zube i blistav osmijeh

Sarajevo-x.com
Blistavi osmijeh ljude čini mlađima, a i odraz je dobrog zdravlja. Oralna higijena je veoma bitna kako bi se očuvalo zdravlje zubi i desni, ali i brojnih drugih organa s obzirom da su bolesti usne šupljine povezane sa brojnim oboljenjima drugih organa. Bolesti poput karijesa i upale desni su jedne od najrasprostranjenijih danas, stoga vam donosimo nekoliko savjeta stručnjaka o tome kako možete sačuvati biserno bijele zube i blistav osmijeh.
  • Uglavnom se za slatkiše tvrdi kako su štetni za zube, međutim i grickalice poput čipsa mogu biti veoma štetne za zube i desni.

To je zbog toga što se ugljikohidrati pretvaraju u šećer, a daljnom razgradnjom šećera bakterije stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu, a samim time dolazi i do bolesti desni i karijesa.

Umjesto grickalica stručnjaci savjetuju da konzumirate čvrste namirnice koje utječu na mišiće vilice i potiču žvakanje i lučenje sline. Slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima.

  • Nakon što popijete neko gazirano piće ne perite zube, jer kiselina u tom piću u kombinaciji sa četkanjem zuba oštećuje zubnu caklinu.

Stručnjaci savjetuju da ukoliko morate oprati zube nakon konzumacije gaziranog pića prvo popijete gutljaj-dva prirodne vode ili uzmete žvakaću gumu kako biste potakli lučenje sline.

  • Vitamin C je također veoma dobar kako biste očuvali blistavo bijele zube. Ovaj vitamin ne samo da je dobar za vašu kožu nego i čuva zdravlje vaših desni. Svako jutro popijte barem jednu čašu cijeđenog soka i osigurajte dnevnu dozu vitamina C.
  • Za lijepe i zdrave zube savjetuje se i konzumiranje crnog ili zelenog čaja koji sadrže polifenol i antioksidantne biljne spojeve koji sprječavaju razvoj karijesa i bolesti desni. Također, čaj sprječava i loš zadah.

  • Kalcijum je mineral koji jača kosti ali i štiti blistavo bijele zube. Osobe koje u organizam svakodndevno unose u organizam najmanje 800 miligrama ovog minerala imaju mnogo manji rizik od razvoja bolesti desni. Kalcija ima u hrani kao što su sir, mlijeko ili jogurt.

  • Također, i poljubac s partnerom štiti vaš blistavi osmijeh. Naime, poljubac povećava lučenje sline u ustima koja čisti zube od bakterija koje mogu uzrokovati karijes.

  • Veoma je bitno i to da redovno pravilno perete zube, te posjećujete stomatologa.