Zdravlje
128

Sarajevo: Tradicionalna medicina u zdravstvenom sistemu BiH?

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tradicionalna medicina polako dobija svoje mjesto u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine te će, vjerovatno, postati glavna karika u zaštiti zdravlja ljudske populacije, poručeno je danas s četvrtog međunarodnog kongresa tradicionalne i zapadne medicine koji se održava u sarajevskoj Vijećnici.

Tim povodom direktorica Udruženja informoterapeuta i fitoterapeuta u BiH i Centra tradicionalne alternativne medicine Branislava Rakonjac kazala je kako je cilj prezentirati preventivni način liječenja putem kompjuterske dijagnostike, koja je najmlađa grana medicine nastala kroz tradicionalnu i tzv. kvantnu medicinu na osnovu "meridijana i akupunkturnih točaka".

"Pokrovitelj kongresa je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a nastojat ćemo govoriti o kvantnoj medicini, informoterapiji i kompjuterskoj dijagnostici koja kao najmlađa grana medicine obuhvata pregleda na računaru na ćelijskom nivou. Ovdje su danas prisutni doktori zapadne i istočne medicine na jednom mjestu", kazala je Rakonjac.

Profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Velija Katica istakao je kako je riječ o jednom od najznačajnijih kongresa koji se održava u ovom periodu u BiH i koji ima perspektivu i rezultate.

"Alternativna medicina polako dobija svoj prostor i postat će glavna karika u zaštiti zdravlja ljudske populacije", naglasio je prof. Katica.

Na kongresu će, između ostalog, biti predstavljani rezultati što ih postiže Centar tradicionalne alternativne medicine koji nudi usluge kompjuterske dijagnostike i terapije vezane za tradicionalno liječenje. Rakonjac kaže da najviše imaju slučajeva autoimunog oboljenja, reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa, epilepsije i kancerogenih oboljenja, a u posljednje vrijeme česti su i slučajevi anksioznosti.

Visočanka Erna Okanović, vlasnica porodične firme Alt-med, uz slogan "Zdravlje iz Božije bašte" naglasila je kako se već deset godina bavi fitoterapijom, odnosno skupljanjem, obradom i stvaranjem preparata od ljekovitog bilja.

"Ljubav prema prirodi i ljekovitim biljkama je počela sa 16. godine, a otac je pokrenuo izučavanje i veliki je poznavalac ljekovitog bilja čiji sam ja također veliki ljubitelj. Bilje može pomoći izliječenju težih i lakših oblika bolesti", kazala je Okanović.