Istraživanje
0

Riblje ulje i aspirin dobri za liječenje artritisa

Klix.ba
Riblje ulje i aspirin mogli bi biti ključni u pobjedi devastirajuće hronične bolesti artritisa, tvrdi se u najnovijem istraživanju.

Istraživači iz bolnice Brigham and Women i Medicinske škole u Bostonu radili su zajedno na borbi protiv upala odgovornih za niz bolesti poput bolesti srca, raka, artritisa i Alzheimerove bolesti.

Aspirin i omega-3 masne kiseline iz ribe imaju anti-upalni efekat, a zajedno utiču na naš imuni sistem tako da ga ojačavaju kako bi se borio sa dugoročnim bolestima.

Upale su prirodan odgovor tijela na povrede i strana tijela u našem organizmu.

Kada nešto štetno ili iritantno utječe na neki dio tijela, biološki odgovor je da ga organizam pokušava ukloniti, a simptomi upale pokazuju da se tijelo pokušava samo izliječiti.

Ali ako osoba ima visoku masnoću u tijelu, pretila je ili je pušač, onda postoji mogućnost da organizam nema odmor od iritansa te imunološki sistem može izgubiti kontrolu što povećava rizik od dobijanja raznih bolesti.

Ukoliko su česte, upale mogu postati i hronične što može nanijeti štetu srčanim arterijama i moždanim ćelijama, što dalje poruzrokuje moždane udare, rak, srčane udare ili dijabetes.

Omega-3 i aspirin su lijek koji liječi upale i ojačava imuni sistem, poručuju istraživači.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Chemistry & Biology".