Zdravlje
0

Razlozi zbog kojih trebate usporiti s jedenjem

Sarajevo-x.com
Tokom praznika vrlo je teško odoliti hrani koje ima u izobilju. Kada sjednemo za stol, ponukani brzim načinom života i količinom ponuđenog, želimo što brže i što više pojesti. No, to je itekako nezdravo i vrlo opasno za naš organizam.

Bolovi, mučnina i zatvor

Ukoliko želite mnogo toga da probate, stavite od svega po malo na tanjur i nemojte se prejedati. Šok koji naši želuci doživljavaju tokom slavlja i praznika može imati dugoročnije posljedice. Probava i metabolizam ne mogu raditi dovoljno brzo i efikasno koliko jedemo te će zbog toga neminovno doći do bolova, mučnina i zatvora. Zato prije nego počistite sve sa tanjura - napravite pauzu. Natjerajte se na nju. Prestanite s jelom na 15-ak minuta dok vaši hormoni ne prenesu mozgu informaciju da je stomak pun i onda nastavite.

Debljanje

Možda mislite da ćete brzo skinuti nekoliko kilograma koje ste "nabacili" prekomjerno jedući tokom praznika, ali to zaista nije tako jednostavno. Takvi kilogrami koje ste dobili prejedanjem teško je skinuti ukoliko ste se vratili svojoj rutini u kojoj nema mjesta za obilnu fizičku aktivnost. A to što ćete gladovati naredni mjesec - također nije efektivno.

Veći zdravstveni problemi

Kada se prejedate sigurno ne mislite na to kakvu hranu unosite stoga vaš pritisak može početi varirati i praviti vam teže zdravstvene probleme. Ukoliko već imate problema sa količinom šećera u krvi ili općenito problema s pritiskom - prilagodite jedenje svom stanju i izbjegnite padanje u nesvjest, slabost i odlazak u Hitnu pomoć. Osim toga, brzim jedenjem nećete olakšati svom organizmu da hranu provari.

Neuživanje u hrani

U hrani trebate uživati, a ne gutati je. Kada jedete sporo, hrana je mnogo ukusnija jer su vaši receptori uspjeli osjetiti u potpunosti njen miris i okus. Također, kada jedete sporo vaš mozak "shvata" šta jede i ukoliko vam se to ne svidi, možete zamijeniti tu hranu nekom drugom. Kada brzo jedete, ne možete osjetiti da li je hrana dobra ili ne.