Razbijen mit
3

Pun mjesec ne povećava učestalost psiholoških problema

Klix.ba
Suprotno ustaljenom vjerovanju, između mjesečevih faza i učestalosti psiholoških problema nema nikakve veze. Do ovog zaključka je došla grupa naučnika predvođena profesoricom Genevieve Belleville sa Univerziteta Laval u Kanadi.

Belleville je sa kolegama posmatrala povezanost između mjesečevih faza i broja pacijenata koji su tražili pomoć zbog psiholoških problema.

Kako bi odredili da li je rašireno vjerovanje koje povezuje mjesec sa mentalnim problemima istinit, naučnici su procjenjivali pacijente koji su potražili pomoć u bolnici Sacre-Coeur u Montrealu između marta 2005. i aprila 2008. godine. Oni su se posebno fokusirali na 771 osobu koja je potražila pomoć zbog bolova u grudima za koje se nije mogao odrediti valjan medicinski razlog. Psihološke procjene su pokazale da je veliki broj ovih pacijenata patio od napada panike, anksioznosti, naglih promjena raspoloženja ili samoubilačkih nagona.

Uz pomoć lunarnog kalendara naučnici su utvrdili mjesečeve faze tokom kojih su se dešavale ove posjete ljekarima. Rezultati analize su pokazali da ne postoji povezanost između učestalosti psiholoških problema i četiri mjesečeve faze. Jedina razlika koju su naučnici primijetili je to da se tokom posljednje faze broj slučajeva anksioznosti smanjio za 32 posto.

"Taj rezultat može biti slučajan ili uzrokovan faktorima koje mi nismo uzeli u obzir. Međutim jedna stvar je sigurna – ne postoji povezanost između punog ili mladog mjeseca sa psihološkim problemima", rekla je Belleville.

Rezultati istraživanja su suprotni raširenom vjerovanju. Čak 64 posto ljekara vjeruje da mjesečeve faze utječu na mentalno zdravlje pacijenata.