Istraživanje
36

Previše voća i povrća vam neće pomoći da smršavite

Klix.ba
Svima onima koji drže razne dijete se često savjetuje da svoje tanjire pretrpaju voćem i povrćem kako bi umanjili unos kalorija tokom dana. Međutim, to nije efikasno dugoročno rješenje.

Konzumiranje svježeg i suhog voća prije obroka čini da se ljudi osjećaju sitima, ali tokom glavnog obroka ipak jedu neznatno manju količinu hrane.

To znači da dugoročna dijeta ispunjena voćem i povrćem nije davala željene rezultate. To su pokazali i rezultati istraživanja urađenog na Univerzitetu Purdue u Indiani.

Istraživanje je pokazalo i da ispijanje voćnog soka prije obroka poboljšava apetit. Volonteri su tokom obroka unosili u prosjeku oko sto kalorija više kada su obrok započinjali čašom voćnog soka.

Ovi rezultati su suprotni teoriji da konzumiranje voća i povrća stvara osjećaj sitosti, što sprečava unos prekomjernog broja kalorija.

U ovom istraživanju su učestvovala 34 volontera. Jedna grupa volontera je tokom dva mjeseca testiranja prije svakog obroka morala popiti čašu voćnog soka. Članovi te grupe su u prosjeku dobili između 1,5 i 2,25 kilograma tjelesne težine. Volonteri su u prosjeku dnevno unosili oko 400 kalorija više kada su obroke počinjali voćnim sokom u poređenju sa danima kada su obrok počinjali svježim voćem.

Rezultati istraživanja su pokazali da dodavanje voća i povrća u obroke nije dovoljno za gubitak tjelesne težine.