Nemojte ih ignorirati
46

Pet manje poznatih simptoma koji mogu biti znak da imate poremećaj sa spavanjem

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Iako se često pridaje pažnja klasičnim simptomima, poput hrkanja ili iscrpljenosti, apneja, ozbiljno stanje poremećaja spavanja, može se prikriti i ne tako očitim znakovima.

Znojenje, buđenje noću, škripanje zubiju u snu i nesanica mogu biti upozoravajući znakovi koje ne smijemo ignorirati. No, što je još važnije od toga, apneja može imati dubok utjecaj na naše mentalno zdravlje.

Apneja je stanje u kojem vam se disanje neprestano zaustavlja dok spavate. Kada se to dogodi, tijelo vas budi kako biste nastavili s disanjem. Ovi višestruki prekidi spavanja sprječavaju vas da dobro spavate, zbog čega se osjećate umorno tokom dana. Ipak, ovi prekidi u snu nisu ozbiljni samo zbog umora i pospanosti jer, ako se ne liječi, apneja može doprinijeti srčanim bolestima, dijabetesu i drugim dugoročnim zdravstvenim rizicima.

Apneja se pojavljuje kada vam se dišni put začepi ili kolabira tokom noći. Svaki put kad ponovno počnete disati, mogli biste glasno zahrkati i probuditi sebe ili svoga partnera, ukućana, možda i druge ljude u blizini. Mnoga zdravstvena stanja povezana su s apnejom, uključujući pretilost i visoki krvni pritisak. Ova stanja, zajedno s nedostatkom sna, mogu oštetiti različite sisteme u vašem tijelu.

Dišni sistem

Uskraćujući vašem tijelu kisik dok spavate, apneja može pogoršati simptome astme, mogli biste osjetiti nedostatak daha ili imati više problema s vježbanjem nego inače.

Endokrini sistem

Ljudi s apnejom imaju veću vjerojatnost da će razviti inzulinsku rezistenciju, stanje u kojem stanice ne reagiraju dobro na hormon inzulin. Kada vaše stanice ne uzimaju inzulin kako bi trebale, razina šećera u krvi raste i možete razviti dijabetes tipa 2.

Probavni sistem

Ako imate apneju, veća je vjerojatnost da ćete imati masnu jetru i povišene razine jetrenih enzima. Apneja također može pogoršati žgaravicu, što može još više ometati vaš san.

Krvožilni sistem

Apneja je povezana s pretilošću i visokim krvnim pritiskom, koji povećavaju opterećenje srca. Zatajenje srca također je češće kod osoba s apnejom.

Reproduktivni sistem

Apneja u nekim slučajevima može smanjiti vašu želju za seksom. Kod muškaraca bi to moglo doprinijeti erektilnoj disfunkciji i utjecati na sposobnost da imaju djecu.