Istraživanje
302

Osobe koje su sretne u braku lakše dobiju višak kilograma

Klix.ba
Osobe koje su sretnije u braku imaju veće šanse da vremenom dobiju višak kilograma, tvrdi nova studija. Tim sa Southern Methodist univerziteta u Dallasu je tokom četiri godine pratio 169 parova koji su se tek vjenčali. U tom periodu mjerili su njihovu težinu i periodično ih pitali koliko su zadovoljni svojom vezom.

Otkriveno je da supružnici koji su sretniji u svojoj zajednici imaju tedenciju dobijanja viška kilograma, dok su oni koji nisu bili zadovoljni manje dobili na težini.

"U svakoj zjednici u kojoj vlada zadovoljstvo zabilježeno je povećanje BMI-ja za 0,12 po partneru na svakih šest mjeseci. Ali ne znamo šta se dešava nakon četiri godine", rekla je voditeljica studije Andrea Meltzer.

Meltzer smatra kako oni koji su u nesretnim brakovima uspijevaju zadržati kilažu jer razmišljaju o razvodu i žele privući novog partnera. No, istakla je kako njeni rezultati ne dokazuju uzrok.

O temi utjecaja braka na zdravlje provedeno je mnogo istraživanja. Nedavna studija urađena na Ohio univerzitetu otkrila je kako žene nakon udaje imaju tedenciju debljanja, dok muškarci ostaju relativno iste težine.

Naučnici koji su pratili živote više od 10.000 bračnih parova smatraju da je to zbog toga što žene prestanu voditi računa o sebi jer počnu brinuti za svoje muževe. Ovo bi moglo objasniti i zašto muškarci dobijaju na težini kada se razvedu.