Android Remote Sensing app
0

Oslobodite se stresa pomoću svog telefona

Klix.ba
Naučnici su napravili aplikaciju za pametne telefone pomoću koje se može pobijediti stres i pratiti emocionalno stanje korisnika. Aplikacija može otkriti i potencijalno stresne situacije, a emocionalno stanje korisnika prati kroz njegovu upotrebu jezika.

Korisnici pametnih telefona moći će živjeti sretnije zahvaljujući novoj aplikaciji dizajniranoj kako bi pobijedila stres. Android Remote Sensing app (AIRS), razvijena na Univerzitetu u Cambridgeu, analizira lokaciju osobe, vrijeme, nivoe buke, dešavanja u kalendaru, e-mailove, SMS-ove i telefonske pozive. Može čak analizirati i obližnje gužve kako bi otkrila potencijalno stresne situacije za korisnika.

Korisnikovo emocionalno stanje prati se kroz njegovu upotrebu jezika i tačnost u komunikaciji, poput SMS-ova i e-mailova. Fiziološke reakcije mogu se pratiti pomoću ECG-a i senzora za praćenje srca. Aplikacija kombinira sve komponente kako bi upozorila korisnike da ulaze u stresne situacije.

Korisnicima se čak sugerira da obustave primanje e-mailova, SMS-ova i poziva na vrhuncu stresa kako bi se smanjio pritisak.

"Ova vrsta pomoći kroz mobilnu tehnologiju je još uvijek u povoju, ali je esencijalno da se rješenja prilagode ljudima, a ne obratno. Sistemi bi trebali poboljšati živote i pomoći pojedincima da se uključe u informacije koje imaju utjecaja na njih. Pomažući ljudima da postanu svjesni stresa i svojih aktivnosti, sistemi poput našeg mogli bi im pomoći prije nego razviju zdravstvene probleme, za koje su potrebni skupi tretmani sa ograničenim uspjehom", izjavio je Dirk Trossen, tehnički direktor projekta.