Zdravlje
0

Novi lijek u borbi protiv side

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Farmaceutski gigant Pfizer objavio je utorak da je njegov stručni tim razvio novi lijek, Selzentry, koji će biti značajan u borbi protiv side, a iz Pfizera tvrde da će osobama zaraženim HIV-om omogućiti duži i zdraviji život.

O lijeku Selzentry zvaničnici iz farmaceutske kompanije Pfizer po prvi put su govorili u utorak na godišnjoj konferenciji farmaceuta održanoj u Chicagu. Lijek je testiran na nekolicini pacijenata tokom 48 sedmica, a stručnjaci tvrde da je kod tih pacijenata nakon određenog vremena konzumiranja lijeka zabilježen određen napredak.

"Mi stojimo čvrsto iza ovog lijeka i tvrdimo da je apsolutno siguran i učinkovit. Smatramo da će Selzentry postati efikasno oružje u borbi protiv side“, objasnio je Jacob Lalezari, direktor instituta Quest Clinical Research sa Univerziteta u Kaliforniji, a prenosi AP.

Američka administracija za hranu i lijekove još je u augustu odobrila upotrebu lijeka Selzentryja. Ipak. mora se naglasiti da ovaj lijek najbolje djeluje preventivno te da ne liječi HIV, ali može značajno poboljšati kvalitet života svih osoba zaraženih HIV-om.

Stručnjaci vjeruju da bi od godišnje prodaje ovog lijeka Pfizer mogao zaraditi i 500 miliona dolara.