Novo na tržištu
468

Nela Bandović je prva žena u BiH koja je ugradila Memory gel implantate u grudi

Klix.ba
Nela Bandović i Hana Hadžiavdagić-Tabaković (Facebook)
Nela Bandović i Hana Hadžiavdagić-Tabaković (Facebook)
U Sarajevu je u petak izvršen operativni zahvat ugradnje implantata u grudi sa Memory gelom, koji je prvi ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Memory gel implantati se smatraju najsavršenijim implantatima u svijetu, a sada su stigli i u našu zemlju.

Prof. dr. Reuf Karabeg, opšti i plastično-rekonstruktivni estetski hirurg i član Američkog udruženja plastičnih hirurga i predsjednik Udruženja plastičnih i estetskih hiruga u BiH sa svojim timom u poliklinici "Karabeg" uradio je prvi operativni zahvat nad pacijenticom Nelom Bandović iz Sarajeva.

Ona je za Klix.ba kazala da je operacija prošla bez ikakvih problema i bez mnogo boli, a da je već sutradan izašla na kafu.

"Prezadovoljna sam. Očekivanja su bila da će više boljeti i da se nekoliko dana neću moći pomjeriti iz kreveta. Međutim, već jučer ujutru sam doručkovala, obukla se i otišla sam s doktorom na kafu. Ja sutra već idem na posao. Ovo je preporuka svima koji se odluče na ovaj zahvat", izjavila je Nela.

Direktorica Poliklinike "Karabeg" i estetski hirurg prim. dr. Amela Karabeg je istakla zadovoljstvo jer je operativni zahvat prošao na najbolji mogući način.

"Nela je super pozitivna i baš nam je drago da je ona prva osoba kojoj je urađen ovaj visokosofisticirani operativni zahvat. Inače, Memory Gel Xtra implantati su precizno punjeni kako bi se za svaku veličinu postigla idealna projekcija, čvrstoća i izgled implantata", rekla je prim. dr. Amela Karabeg.

Implantati su punjeni kohezivnim silikonskim gelom, koji je najispitaniji i najsigurniji silikonski gel. To potvrđuju dvije multikliničke, 10-godišnje studije pod nadzorom američkog FDA-a. Dodatna projekcija, dodatna punoća i dodatna čvrstoća odnosno postojanost implantata, zahvaljujući Memory Gel silikonskom gelu, postignut je prirodan osjećaj na dodir.

Estetski i plastični hirurg dr. Danijela Crnogorac je kazala da zbog prirodnog osjećaj na dodir, u testu na slijepo 9 od 10 pacijentica preferira Memory Gel Xtra implantate na dodir u poređenju sa implantatim drugih karakteristika dostupnim na tržištu.

Prof. dr. Reuf Karabeg koji je izveo operaciju je kazao da je njegov tim ponosan da je nova metoda povjerena od najrenomiranijeg svjetskog proizvođača.

"Žele inaguraciju metode i implantata u BiH bez i najmanje sumnje u neuspjeh. Zahvaljujući dizajnu Memory Gel Xtra implantata, pacijentica može postići željenu projekciju i rezultat sa manjom kubikažom tj. težinom implantata. Kod određenih pacijentica dodatna punoća Memory Gel Xtra implantata čini podizanje grudi suvišnom metodom , tako da pacijentica postiže željeni rezultat i čvrstoću grudi bez potrebe stvaranja dodatnih ožiljaka koje zahtjeva mastopeksija", kazao je Karabeg koji podsjeća da je i popularna bh. influenserka Hana Hadžiavdagić - Tabaković prije 14 godina u njegovoj klinici ugradila implantate.

U ispitivanju tržišta Sjedinjenih Država 97 posto pacijentica koje su radile primarnu augmentaciju bile su visoko zadovoljne izborom implantata i svojom odlukom. Kod primarne rekonstrukcije brojka zadovoljnih pacijentica iznosi 99 posto.

Mentor garancije podrazumijeva besplatnu zamjenu proizvoda u slučaju pucanja do kraja života i besplatnu zamjenu u slučaju nastanka kapsularne kontrakture, dvostruke kapsule i kasnog seroma.

U Hrvatskoj su ovi implantati dostupni od septembra 2018., a u Srbiji od novembra prošle godine 2018. U BiH Memory Gel Xtra implantati su registrovani pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva u BiH u maju 2019.