Zdravlje
5

Naučnici otkrili zašto nam češkanje godi

Sarajevo-x.com
Češkanje različitih dijelova tijela nam godi, a sada nam naučnici mogu reći zašto je to tako. Naime, češkanjem mjesta koje nas svrbi trenutno se deaktiviraju područja mozga povezana sa neugodnim osjećajima i sjećanjima, stoji u saopćenju grupe američkih naučnika.

Grupa američkih naučnika na čelu sa dr. Gilom Yosipovitchem, dermatologom iz Wake Forest University Baptist Medical Centera u Sjevernoj Karolini, konačno je otkrila zašto nas smiruje i opušta češkanje dijela tijela koje nas svrbi, te zašto se odmah nakon toga moramo ponovo počeškati..

Prethodne studije su dokazale da bol, uključujući i grubo češkanje, spriječavaju potrebu za svrbežom, a Yosipovitch i kolege su proučavali šta se dešava sa mozgom u trenutku kada se osoba češka. "Naša studija po prvi put pokazuje kako češkanje umiruje svrbež", pojasnio je Yosipovitch u razgovoru za Reuters.

Naučnici su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu kako bi vidjeli koja su područja mozga aktivna u trenutku češkanja 13 zdravih osoba sa mekanom četkom u donjem dijelu noge. Češkanje je trajalo ukupno pet minuta, i to u intervalima (30 sekundi češkanja, pa 30 sekundi pauze)..

Na ovaj način je otkriveno kako češkanje reducira aktivnost u područjima mozga koja su pvezana sa averzijom prema boli kao i sjećanjima na bol. Kako je češkanje postajalo intenzivnije, aktivnost ovih područja mozga je opadala, dok je aktivnost u centru za bol i području povezanom sa kompulzivnim ponašanjem postajala sve intenzivnija. Ovo dokazuje i zašto vrlo često osjećamo potrebu da se barem još jednom počeškamo.

Naučnici su također naglasili da je njihova studija ograničena budući da se ispitanici nisu češkali kao odgovor na stvarni svrbež, ali i da razumijevanje procesa koji se tada dešavaju u mozgu može pomoći u otkrivanju novih načina tretiranja osoba koje pate od hroničnog svrbeža, uključujući osobe sa ekcemima i mnoge pacijente na dijalizi.

Ova studija je objavljena u online stručnom magazinu Journal of Investigative Dermatology.