Istraživanje
0

Naučnici otkrili "ultra loši holesterol"

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili novi oblik veoma lošeg holesterola koji povećava rizik od bolesti srca, te se masnoće lakše lijepe za zidove arterija.

Novi tip holesterola uglavnom se može naći kod starijih osoba i onih s dijabetesom tipa 2, koji godišnje prouzrokuje na hiljade smrtnih slučajeva.

Ovo istraživanje su proveli naučnici na Univerzitetu Warwick u Velikoj Britaniji, proučavajući različite oblike štetnog holesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL). Izrazito loš holesterol, koji su naučnici otkrili, zove se MGmin-LDL i ima slatke molekule koje su manje i gušće od one normalne.

Promijenjeni oblik normalne molekule holesterola lako se lijepi za zidove arterija, pružajući polazište za lijepljenje opasnih masnih plakova, odnosno za brže sužavanje krvnih sudova i teži protok krvi. Na kraju mogu puknuti, što bi izazvalo stvaranje krvnih ugrušaka, a oni uzrokuju srčani ili moždani udar.

Naučnici su stvorili ljudsku molekulu MGmin-LDL u laboratoriji da bi ispitali kako se ponaša u dodiru s drugim molekulama u organizmu. Uz dodatni šećer dobili su izuzetno ljepljivi oblik holesterola.

Rezultate istraživanja su objavili u časopisu "Diabetes", a rad ovih naučnika je, čini se, objasnio i zašto široko upotrebljavani lijek za dijabetičare, metformin, smanjuje rizik od srčanog udara.

Metformin je poznat kao lijek koji snižava nivo šećera u krvi, a može blokirati i transformaciju normalnih LDL u u one koje su znatno opasnije za zdravlje.

Voditeljica istraživanja dr. Naila Rabbani je rekla: "Vrlo smo sretni što vidimo da je naše istraživanje dovelo do boljeg razumijevanja ovog tipa holesterola, što bi nam moglo pomoći da otkrijemo uzroke srčanih udara kod dijabetičara i starijih osoba.

"Tip dva dijabetesa je veliki problem, od 2,6 miliona dijabetičara u Velikoj Britaniji, njih oko 90 posto imaju tip dva", kaže Rabbani.

Dr. Shannon Amoils, naučna savjetnica u britanskoj "Heart Foundation", koja finansira istraživanje, je rekla: "Znali smo dugo vremena da osobe s dijabetesom imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara. Tu je još mnogo posla koji se mora uraditi kako bi otkrili zašto se to dešava, ali ovo istraživanje je dobar korak u pravom smjeru", rekla je za Amoils.