Zdravlje
5

Naučnici otkrili česti uzrok pobačaja u prvoj trudnoći

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Istraživači s Univerziteta u Warwicku kazali su da je smanjen broj matičnih ćelija u utrobi vjerojatno glavni uzrok pobačaja u prvoj trudnoći.

Nade za sprječavanje spontanih pobačaja tokom prve trudnoće mnogo su veće nakon istraživanja u Velikoj Britaniji, koji su prvi put identificirali uzrok.

Istraživanje je otkrilo da je glavni uzkrok nedostatak matičnih ćelija u sluzokoži materice, što uzrokuje da hiljade žena pati od periodičnih pobačaja.

Jedna od pet trudnoća se smatra da završi kao pobačaj, dok se jednoj od 100 žena koje pokušavaju zatrudniti, ponavljaju pobačaji.

Istraživači s Univerziteta u Warwicku su utvrdili da je manjak matičnih ćelija vjerovatno uzrok ubrzanog starenja sluznice materice, što rezultira neuspjehom kod nekih trudnoća.

Jan Brosens, profesor za ginekologiju i akušerstvo koji je vodio tim istraživača je rekao: "Proučavali smo sluzokožu materice i otkrili da se pobačaji preodređeni još prije trudnoće, stoga je mnogo bitno posjećivati ginekologa odmah nakon prvog seksualnog odnosa".

Siobhan Quenby, koautor studije s Univerziteta u Warwicku i profesor akušerstva, rekao je da je bio pravi izazov razviti strategiju za povećanje funkcije matičnih ćelija u materici i stvoriti nove intervencije za poboljšanje sluznice materice.