Zdravlje
0

Najzdravije zemlje na svijetu

Sarajevo-x.com
Dobro zdravstveno stanje jedne države osnovni je preduvjet za napredak i uspjeh iste. Priče o zdravstvenim problemima u medijima se pojavljuju najčešće kada se radi o širenju neke epidemije i kada se želi skrenuti pažnja na lošu zdravstvenu brigu u određenim dijelovima svijeta. Međutim, nekoliko zemalja može se pohvaliti odličnim zdravstvenim sistemom. Redakcija Foreign Policyja kompletirala je listu najzdravijih zemalja na svijetu.

Japan Duboka starost i dugovječnost je ono što krasi Japance, a prema brojnim istraživanjima, Japanke u prosjeku žive 86 godina što je znatno više od svjetskog prosjeka. Muškarci u Japanu u prosjeku dožive 79. godinu.

Tajna dugovječnosti Japanaca leži u njihovim dijetama i redovnim fizičkim aktivnostima. Ishrana bogata ribom i rižom smanjila je rizik tamošnjeg stanovništva od kancerogenih oboljenja. Brojni projekti koje je vlada podržavala, a kojima je osnovni cilj potaći stanovništvo na veću fizičku aktivnost, doprinijeli su zdravom životu i dugovječnosti Japanaca.

Jedini problem Japancima predstavlja glad i želja za masnom i brzom hranom koja dolazi sa Zapada što znatno povećava broj dijabetičara u zemlji. Trenutni broj oboljelih od dijabetesa u Japanu iznosi 7 miliona, a stručnjaci tvrde da je širenje dijabetesa u Aziji brže nego na bilo kojem drugom području.

Francuska se može pohvaliti najmanjim brojem srčanih bolesnika na svijetu, a poznato je da su srčana oboljenja ubica broj 1 u svijetu.

Tajna "francuskog zdravlja“ leži u načinu ishrane te u svakodnevnoj čaši vina koju Francuzi obavezno konzumiraju. Iako Francuzi vole ukusnu, masnu i kaloričnu hranu, stručnjaci tvrde da je način na koji je konzumiraju ključan u održavanju dobrog zdravlja. Naime, Francuzi uživaju u svojim obrocima jedući dugo i polako što ima za posljedicu unos manje količine hrane i bolju preradu namirnica.

Problem je sličan kao i u drugim državama. Naime, brzina modernog života prisiljava Francuze da sve više napuštaju svoje navike tokom objeda i da brže i nezdravije jedu što sa sobom nosi brojne zdravstvene probleme.

Island Na Islandu se bilježi najmanji broj smrti djece mlađe od pet godina. Tajna je u tome što zdravstveni sistem na Islandu porodiljama nudi bolji tretman prije i poslije rođenja djeteta što naravno smanjuje mogućnosti komplikacija. Zdravstvenu i novčanu podršku trudnicama obezbjeđuje vlada Islanda što vjerovatno objašnjava zašto ova zemlja, prema podacima UN-a, ima najvišu stopu nataliteta u Evropi.

Problem je isključivo taj što se za Island može kazati da su njegovi stanovnici "ludi za šećerom“, a ta "opsesija“ iz dana u dan povećava broj gojaznih Islanđana.

Švedska je zemlja sa najvećim brojem pacijenta koji su se uspjeli izliječiti od raka i nastaviti sa svojim životom. Tajna dobrog zdravlja Šveđana leži u stalnoj podršci vlade zdravstvenom sistemu koja svake godine 14% godišnjeg budžeta izdvaja samo za zdravstvo. Time vlada pokriva skoro 85% svih medicinskih troškova u zemlji, a stanovnici Švedske dobivaju najbolju zdravstvenu njegu u Evropi.

Jedini problem švedskog zdravstvenog sistema jesu duga čekanja na preglede i operacije.