Još nisu poznati svi procesi
6

Može li se od stresa osijedjeti preko noći

Klix.ba
Postoje mnoge priče o tome. Neke čak kažu i da je Marija Antoaneta osijedjela preko noći. Međutim, pronaći srž problema je vrlo teško.
Godine 1982. pilot Eric Moody se spremao za lagani let od Kuala Lumpura do Perta. Nebo je bilo čisto, a posada sretna. Međutim, prilikom prelijetanja iznad Jave, jedan od motora je otkazao. A onda nakon njega i ostali.

Moody nije pokazivao strah ni stres. Uspio je lagano prizemljiti avion na aerodrom u Džakarti. Otkrio je da je vulkanski pepeo uzrokovao otkazivanje motora.

Međutim, nakon samo šest mjeseci, Moody je osijedio. Sva njegova kosa je promijenila boju.

Kapetan Moody nije jedini kojem se ovo desilo. Isto se desilo i mnogim historijskim ličnostima i u mnogo kraćem periodu.

Kada je francuska kraljica Marija Antoaneta osuđena na pogubljenje giljotinom, njena kosa je osijedjela tokom noći dok je čekala izvršenje kazne. Engleski advokat Thomas More je pogubljen 1535. godine, a svjedoci su kazali da je njegova kosa noć prije pogubljenja promijenila boju.

Mnogi eksperti se godinama pitaju da li je ovo zaista moguće. Da li postoji fiziološki proces preko kojeg se zbog velikog stresa u kratkom vremenu promijeni boja kose?



Boja kose se dobija od dvije vrste pigmenata melanina - eumelanina, koji određuje koliko je tamna kosa, i feomelanina, koji određuje koliko crvena ili žuta treba biti kosa. Kako starimo, ćelije u folikuli prestaju proizvoditi ove pigmente pa kosa nema boje.

Svi procesi još nisu u potpunosti poznati. Jedna od pretpostavki je da ćelije proizvode hidrogen peroksid, koji se razgrađuje pomoću enzima nazvanog katalaza. Kako starimo, stvaranje ovog enzima se umanjuje, a nagomilani hidrogen peroksid blokira proizvodnju melanina.

Istraživanje urađeno prošle godine, koje je vodio Robert Lefkowitz, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, je pružilo neke nove tragove. Oni su pronašli mehanizam u kojem je hronični stres uzrokovao oštećenja DNK kod miševa, što je moglo dovesti do stanja kao što je iznenadna promjena boje dlake.