Zdravlje
4

Mladi u SAD-u sve odgovorniji: Broj tinejdžerskih trudnoća i abortusa u opadanju

Klix.ba
Broj tinejdžerskih trudnoća u Sjedinjenim Američkim Država u značajnom je opadanju, pokazale su federalne statistike. Umanjeno praktikovanje seksa nije tome razlog, već učinkovitije korištenje i praktikovanje sredstava i metoda kontracepcije.

Od 2007. do 2013. godine broj djevojaka dobi između 15 i 19 godina koje su na svijet donijele bebe smanjen je za 25 posto, dok je broj trudnoća opao za 36 posto.

Međutim, stručnjaci su uvjereni kako razlog ovome nije taj što tinejdžeri manje praktikuju seks, čak naprotiv.

Rezultati koji su objavljeni u Journal of Adolescent Health pokazuju i kako je broj abortusa sve manji među tinejdžerskom populacijom, a za sve to zaslužno je odgovornije i efikasnije korištenje kontraceptivnih sredstava.

"Logično je, dakle, ukoliko tinejdžeri i dalje praktikuju seksualne odnose, a broj trudnoća je u opadanju, da koriste kontracepciju", kazala je jedna od autorica studije sa Guttmacher Instituta, Linda Lindberg.

Ne postoji jedno sredstvo kontracepcije koje se posebno izdvaja kao učinkovito, već je u pitanju i kombinacija raznih oblika sprječavanja neželjenih trudnoća, kao i korištenje metoda koje su malo učinkovitije od drugih, kao što je oralna kontracepcija te implantati poput dijafragme.

Stručnjaci savjetuju kako je ipak korištenje bilo kakve kontracepcije bolje od praktikovanja nezaštićenog seksa, te kako oni koji koriste kontracepciju imaju 85 posto manje šanse za trudnoćom od onih koji se uopće ne čuvaju, piše CNN.

S druge strane, Valerie Huber, promotorka ideje o čekanju sa seksualnim odnosima, kazala je kako je studija pristrasna te kako se njome promoviše industrija kontraceptivnih sredstava.

"Kao eksperti po pitanju javnog zdravstva moramo normalizovati čekanje više nego što normalizujemo tinejdžerski seks, sa ili bez kontracepcije. Omladina zaslužuje bolje prilike i zdraviju budućnost", kazala je Hubert koja je inače i predsjednica grupe Ascend koja promoviše edukaciju apstinencije.

U SAD-u se nudi kontracepcija preko zdravstvenog osiguranja, ali samo omladini koja redovno upražnjava seks, ali zaključak je kako će svi koristiti onu metodu koja im najbolje odgovara i koja im je najpristupačnija.