Zdravlje
82

Majka sijamskih blizanaca prvi put zagrlila sinove nakon operacije razdvajanja

Klix.ba
Nakon što su medicinski stručnjaci ranije ovoga mjeseca obavili nevjerovatno tešku operaciju razdvajanja blizanaca čije su glave bile spojene, njihova majka Nicole McDonald ih je prvi put uzela u naručje nakon 27-satne operacije.

Majka je imala široki osmijeh na licu dok je u naručju držala svoje dječake u bolnici u New Yorku te je bila opčinjena njihovim smeđim očima. Ovaj trenutak je došao ubrzo nakon što su ljekari uklonili Jadonovu cijev za disanje i to sedam dana nakon što su ljekari odvojili Jadonovu i Aniasovu glavu.

"Trinaest mjeseci sam čekala ovaj trenutak. Umjesto da obavijem ruke oko krevetića u kojem leži, prvi put sam ga obgrlila. Bio je to jedan od najljepših trenutaka u mom životu", napisala je majka Nicole McDonald na Facebooku gdje je i objavila fotografiju na kojoj drži svog sina.

Nicole je u naručju sina Jadona držala dva sata i koristila je svaku sekundu da provede s njim.

Nicole još nije uzela u naručje drugog sina Aniasa, jer se on sporije oporavlja od brata i još uvijek je priključen na aparat za vještačko disanje.

Ljekari su roditelje upozorili na moguće probleme s disanjem, napade i srčane probleme i prije operacije nakon koje su se nastavili napadi, ali su ih lijekovima uspjeli zaustaviti. Dječaci su rođeni carskim rezom u septembru 2015. godine u blizini Chicaga, a bili su spojeni tjemenom.

Kako bi mogli voditi normalan život blizanci su podvrgnuti teškoj operaciji razdvajanja koja je koštala 2,5 miliona dolara. Sijamski blizanci spojeni u predjelu glava su poznati kao craniopagus blizanci.