Istraživanje
19

Majčino mlijeko štiti bebe od HIV-a

Klix.ba
Majčino mlijeko bi moglo biti dobra zaštitita djeci od virusa HIV-a, pokazalo je istraživanje. Istraživanje provedeno na miševima je pokazalo da, iako su neki zareženi dojenjem, majčino mlijeko također može imati anti-visrusni učinak.

Doktor Victor Garcia, vođa istraživačkog tima sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini u SAD-u, kaže da je istraživanje dalo uvid u nevjerovatnu sposobnost majčinog mlijeka da uništi virus HIV-a, kao i da spriječi njegovo prenošenje.

"Nijedno dijete ne bi trebalo biti zaraženo HIV-om zato što je dojeno. Dojenje štiti i od infekcija, a naročito je važno u onim dijelovima svijeta gdje je čista voda za dojenčad rijetkost. Spoznaja kako se ustvari HIV prenosi na dojenčad i djecu, uprkos zaštitnom učinku majčinog mlijeka, će nam pomoći da spriječimo širenje AIDS-a", kaže doktor Garcia.

Naučnici su proveli istraživanje na genetski modificiranim miševima koji na isti način postaju zaraženi HIV-om kao i ljudi, objavljeno je u časopisu Public Library of Science Pathogens.

Rezultati su pokazali da, u slučajevima kada je miševima dato mlijeko doilja zaraženih HIV-om, oni nisu obolijevali.