Istraživanje pokazalo
22

Majčine navike utječu na komzumiranje alkohola kod djece

Klix.ba
Djeca se ugledaju na svoje majke te vremenom preuzimaju njihove navike kada je u pitanju konzumiranje alkohola, potvrdilo je jedno istraživanje.

U ovoj studiji praćene su navike u konzumiranju alkohola preko 18.000 osoba tokom 14 godina.

Dokazano je da su tinejdžeri u 16 godini uglavnom pod utjecajem svojih vršnjaka kada je u pitanju alkohol, dok stavovi njihovih roditelja imaju dosta manji utjecaj.

Ali u 34. godini oni piju onoliko koliko smatraju da su njihove majke pile, povremeno ili kontinuirano.

Istraživači su otkrili da ukoliko je majka konzumirala alkohol u većim količinama, njena djeca će u starijim godinama piti više nego što se preporučuje.

Studija nije pokazala povezanost između navika konuzmiranja alkohola očeva i navika njihove djece kada postanu odrasli. Utvrđeno je da su očevi pili više van kuće, dok su majke to radile pred djecom što je imalo veći utjecaj.

"Zanimljivo je to da je istraživanje pokazalo kako navike majki postanu navike njihove djece tek kada odrastu", rekao je Jonathan Birdwell, vođa istraživanja.

Dokazano je da su podložniji alkoholu one osobe čiji su se roditelji razveli do njihove pete godine.

U studiji o konzumiranju alkohola je učestvovalo 18.000 osoba rođenih 1970. godine. O pijenju alkohola govorili su kada su imali 16 godina, te u 34. godini.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni u narednom periodu a poručuje kako su roditeljska ljubav i pažnja glavna preventiva alkoholnim problemima, piše The Telegraph.