Istraživanje
0

Lijekovi za pritisak smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici tvrde da redovno uzimanje lijekova za regulaciju krvnog pritiska može ublažiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Radi se o novim lijekovima čijim uzimanjem postoji i manja vjerovatnoća da će se kod pacijenata razviti vaskularna demencija, stanje uzrokovano problemima kod dotoka krvi u mozak. Daljnja istraživanja u ovom pravcu bi mogla usporiti ili čak spriječiti demenciju.

Osobe s povišenim krvnim pritiskom imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove i sličnih bolesti, ali neki od njih ipak ne obolijevaju zbog lijekova koje onzumiraju.

Istraživači sa Univerziteta Bristol ispituju lijek koji će imati značajan učininak na sprječavanje Alzheimerove bolesti.

Naučnici su analizirali podatke od 40.000 pacijenata u dobi iznad 60 godina koji su uzimali lijekove za hipertenziju ili visok krvni pritisak. Pacijenti su uzimali lijekove poznate kao ARB i ACE inhibitore, što je podrazumijevalo ramipril, captopril, losartan, candesartan i valsartan.

Jedna četvrtina njih je imala demenciju. Oni koji su uzimali tablete iz grupe ARB su imali 53 posto niži rizik za obolijevanje, u usporedbi sa ACE inhibitorima koji su su imali 24 posto niži rizik od Alzheimerove bolesti ili sličnih stanja, piše američki specijalizovani časopis za Alzheimerovu bolest.