Rizik od srčanih oboljenja
32

Konzumiranje žumanceta je štetno skoro kao i pušenje

Klix.ba
Naučnici su otkrili novu istinu o jajima. Naime, prema njihovim otkrićima, konzumiranje žumanceta je štetno skoro koliko i pušenje, jer povećava rizik od srčanih oboljenja.

Problem leži u povećanom riziku od gubljenja elastičnosti zidova arterija. Stanje karakteriše formiranje taloga na unutrašnjosti zidova arterija zbog holesterola. Ovaj poremećaj se naziva ateroskleroza.

U istraživanju je učestvovala 1.231 osoba, srednje starosne dobi od 61,5 godinu. Dr. David Spence sa Univerziteta Western Ontario je rezultate istraživanja povezao sa povećanim rizikom od srčanih i moždanih udara. Pucanje arterija zbog stvorenih naslaga je čest uzrok moždanih i srčanih udara.

Ultrazvukom je izmjerena ukupna površina naslaga, a pacijenti su morali ispuniti anketu o svom stilu života.

Rezultati su pokazali da se površina naslaga povećava linearno sa godinama, nakon 40. godine života, te da je povećavanje mnogo izraženije kod osoba koje puše ili konzumiraju žumance.

Osobe koje su sedmično jele tri žumanca su imale mnogo veće naslage od onih koji su sedmično jeli maksimalno dva žumanca.

Rezultati istraživanja nisu zavisili od spola, holesterola, krvnog pritiska, pušenja, indeksa tjelesne mase i dijabetesa.