Zdravlje
5

Kina: Modifikovan ljudski genom

Klix.ba
Kineski naučnicu uspjeli su prvi put u historiji da izmjene genome ljudskih embriona. To dostignuće pokrenulo je debatu o etičkoj izvodljivosti takvih eksperimenata.

Šesnaest naučnika sa Univerziteta Sun Jat Sen u Kini pokušali su da izmjenom embrionalnog gena izliječe bolest gena koju izaziva Beta-talasemija, odnosno genetski poremećaj koji dovodi do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, pa čak i smrti.

Naučnici su koristili tehniku ubrizgavanja kompleksa u embrion koji se sastoji od zaštitnog DNA elementa dobijenog iz bakterije i specifičnog proteina.

Naučni tim koristio se samo neodrživim embrionima koji su dobiveni od lokalnih klinika za plodnost, a koji se nisu mogli razviti u bebe.

Finalni rezultat studije već su objavljeni u časopisu "Protein i ćelija" iako su dva međunarodna naučna časopisa odbila da ih objave iz etičkih razloga.

Jedna grupa naučnika smatra da bi tehnika izmjene embrionalnog gena mogla imati pozitivne efekte jer bi pomogla u borbi sa raznim genetskim bolestima odmah po rođenju.

Na drugu stranu, druga grupa naučnika strahuje da bi takva tehnologija mogla izazvati poremećaje u okviru ljudskog genoma koji je nasljedan.