Zdravlje
254

Kampanja "Zajaši i ti": Iz Pegasosa pozivaju da provedete dan s konjima

Klix.ba
Konjičko-rekreativni centar Pegasos u Dobroševićima kod Sarajeva je komadić zemlje na kojem svaki ljubitelj prirode, konja i jahanja ima svoje mjesto. Ovaj tim pomaže početnicima da savladaju osnove i pripreme se za uživanje koje donosi jahanje kroz prirodu, a onim naprednim da pomaknu granice i dobiju dozu adrenalina i avanture.

Otkrijte čari terenskog jahanja šumskim stazama gdje su priroda i konj jedno i gdje brige pucaju pod topotom kopita, poručuju iz Pegasosa, kluba koji organizuje kampanju "Zajaši i ti".

"Kampanja za cilj ima promociju jahačkog sporta i pružanje mogućnosti da šira populacija osjeti čari jahačkih aktivnosti i druženja sa najplemenitijim životinjama - konjima. Kampanja počinje u utorak, 4. marta, i traje do nedjelje, 30. marta. Jahački dani su svakog utorka, srijede, četvrtka i petka, kao i određeni termini subotom. Cijena jahanja tokom kampanje je promotivna i iznosi 10 KM za svakog jahača koji nam se pridruži", navode iz Pegasosa.

Jahanje opušta i pomaže u borbi protiv stresa te pozitivno utiče na sveukupnu dobrobit organizma. U današnje vrijeme, zahvaljujući brzom načinu života, gotovo je nemoguće izbjeći stres. Stres ne možemo iskorijeniti, no svojim ga načinom života i postupcima možemo ublažiti. Stručnjaci daju vrlo jednostavan savjet - pronaći ono što nas opušta i uveseljava. Konjički centar Pegasos nudi relaksaciju jahanjem, druženje i boravak u prirodi.

Osim velikog pozitivnog psihičkog učinka jahanja, tu je i fizička dobrobit: jahanje jača mišiće cijelog tijela, povoljno utiče na kičmu, zglobove i vezivno tkivo, na koordinaciju te opštu tjelesnu pokretljivost. Potiče rad srca, krvnog sistema i pluća, poboljšava probavu i potrošnju kalorija pa je odlično i u borbi protiv viška kilograma. Kako se jahanjem možemo početi baviti u bilo kojoj životnoj dobi, cijela porodica može zajednički i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme.