Savjeti stručnjaka
0

Kako se riješiti stresa u pet minuta

Sarajevo-x.com
Postoje mnogi programi i tehnike za oslobađanje uma i tijela od svakodnevnog stresa no sve te metode oduzimaju mnogo vremena. Šta učiniti kad nemate vremena, a hitno trebate par momenata samo za sebe? Odgovor će vam pružiti slijedeći savjeti:
  • Kratka šetnja, čak i kad ste na poslu možete odvojiti par minuta za hodanje prostorijom što će povoljno uticati na cirkulaciju, te smanjiti napetost u mišićima i glavi.

  • Pročitajte nešto smiješno ili pogledajte humorističku seriju, dobro će poslužiti i SF literatura ili televizijska serija iste tematike jer zabavni sadržaji dokazano odvlače pažnju od stresnih misli, barem nakratko.

- Molite se ili meditirajte, ukoliko ste vjernik odvojite malo vremena i nađite potrebni mir u vjeri. Isto tako, mnogi terapeuti preporučuju meditaciju koja

  • Popijte biljni čaj, za predah ne uzimajte kafu jer će ona samo pogoršati simptome nervoze. Suprotno tome, čaj djeluje smirujuće, posebno ako ga popijete na mirnom mjestu.

  • 'Istresite' se na jastuku ili nečem sličnom jer par udaraca u jastuk vas može osloboditi nakupljenog stresa. Isto tako stresa se možete riješiti trčanjem ili vježbanjem ili nekom sličnom fizičkom aktivnošću.

  • Koncentrirajte se na disanje jer pod stresom ljudi dišu ubrzano i kratko. Stručnjaci preporučuju da pokušate disati 'iz stomaka' uvlačeći zrak što jače u pluća a zatim ga polako ispuštajte dok ne osjetite olakšanje.