Zdravlje
4

Kako se riješiti neugodnog tjelesnog mirisa

Klix.ba
Ukoliko vas muči pretjerano znojenje i neugodan miris tijela, postoje savjeti koji će vam, ukoliko ih budete slijedili, zaista koristiti.

Postoje osobe koje se pretjerano znoje, što im predstavlja problem. Pretjerano znojenje se naziva hiperhidroza, a ona može biti i nasljedna. Uzrokuju je i hormonalna uneravnoteženost, emocionalna uzbuđenost, začinjena hrana, vježba i stres. Neugodnu situaciju ćete učiniti podnošljivijom ukoliko slijedite nekoliko korisnih savjeta.

Toksine odstranite pomoću vode

Voda ne samo da čisti vaše tijelo, nego spriječava neugodne mirise ispod pazuha. Najmanje dva tuširanja dnevno će pomoći osobama koje se pretjerano znoje u borbi sa neugodnim mirisima.

Nosite pamučnu odjeću

Nošenje pamučne odjeće pomaže vašoj koži da "diše", a na taj način se lakše možete nositi sa pretjeranim znojenjem. Izbjegavajte tkanine koje stvaraju iritacije i zagrijavaju kožu, što rezultira pretjeranim znojenjem

Koristite limun

Limun pomaže u smanjenju znojenja i sprječavanju neugodnih mirisa, posebno ispod pazuha. Polovinom limuna možete namazati mjesto ispod pazuha. Ukoliko osjetite blagu iritaciju, ne brinite se, ali ako dođe do osipa, izbjegavajte korištenje limuna.

Dezodoransi i stickovi protiv znojenja

Dezodoransi i stickovi protiv znojeva su efikasni u sprečavanju nastanka neugodnih tjhelesnih mirisa. No, oni ne djeluju jednako na sve osobe, a i nisu najbolje rješenje. Oni zatvaraju pore i sprječavaju nakupljanje znoja na površini kože. Iako ova sredstva djeluju veoma brzo, hemikalije u njima uzrokuju neželjene efekte poput iritacije i promjene boje kože.

Jedite zdravo i smršavite

Jedenje zdrave hrane i mršavljenje će pomoći u borbi sa pretjeranim znojenjem. Ukoliko je vaša tjelesna težina normalna, u svoju ishranu uključite više vlakana i izbjegavajte začine. To će vaše tijelo osloboditi od toksina.

Sirće

Možda je to za vas iznenađenje, ali sirće zaista pomaže osobama koje se pretjerano znoje. Potrebno je navečer prije spavanja sirćetom namazati kožu ispod pazuha te ostaviti da se osuši. Ujutro se svakako potrebno istuširati.

Posjetite doktora

Posjeta doktoru i testiranje su ispravan način za otkrivanja tačnog uzroka pretjeranog znojenja.