Teško, ali ne i neizvodivo
0

Kako se prisiliti na jutarnje vježbanje

Sarajevo-x.com
Čak i ako niste ranoranilac moguće je ustati rano i blistati, čak se i oznojiti prije prve jutarnje kafe. Za taj eksperiment, ukoliko ste voljni pokušati trebat će vam sljedeće: budilnik, plan vježbanja, oprema za vježbanje i disciplina. Osam jednostavnih koraka čija obašnjenja slijede dalje u tekstu uz mnogo rada i discipline i nešto sreće dovest će vas do savršenog jutarnjeg vježbanja.

Izaberite budilnik sa ugodnim zvukom. Ne želite da čitavog dana i svakog dana nosite osjećaj straha i traume uz sebe zbog ''kreštavca'' pored vaše glave.

Izvadite i složite svoju odjeću za vježbanje, torbu za teretanu i sličnu opremu uvečer prije spavanja. Pomoći će vam ujutru za slučaj da budilnik ne zazvoni pa morate žuriti.

Probudite se svako jutro u isto vrijeme. Čak i ako niste raspoloženi za izraženiji fizički napor, sjedite, pročitajte novine, gledajte TV (tako barem učite svoje tijelo da se budi ranije i bude u stanju pripravnosti u to vrijeme).

Ne ostavljajte sebi vremena za ''zabušavanje''. Što duže stojite u mračnoj, udobnoj kući ili stanu veće su šanse da nećete nigdje otići, a i vježbanje možete zaboraviti. Buđenje, oblačenje, izlazak! Odlučite i eksperimentišite sa hranom. Šta, koliko, kada, gdje, koja vrsta sasvim je svejedno pod uslovom da ste nakon jela i dalje sposobni vježbati. Preporuka stručnjaka: banana, čokoladica sa žitaricama, tost ili jogurt.

Uvijek vježbajte u društvu. Prijatelj ili prijateljica pomoći će vam da ostanete motivisani i postignete bolje rezultate. Vozite rošle, biciklo, idite na trčanje, u šetnju.

Trudite se raditi različite stvari. Mijenjajte vrste aktivnosti. Dosadno je svaki dan raditi jedne te iste vježbe. Danas trčite, sutra vozite biciklo, sljedeći dan radite nešto treće, ali zadržite kontinuitet.

Stvorite plan vježbanja. Jasno postavite cilj gdje vas vježbanje treba dovesti, kako i zašto. Kada počnete primjećivati rezultate, imat ćete više volje za vježbanje i želje da budilnik navijete veoma rano.

Posljednje, ali svakako ne najmanje važno - zabavite se. To je i bit svega ovoga.