Zdravlje
0

Kafa smanjuje rizik od raka

Sarajevo-x.com
Žene koje piju više kafe imaju manje šanse da obole od raka maternice, objavljuju nove medicinske studije iz Japana. Japansko ministarstvo zdravstva provelo je ovo istraživanje na 54 hiljade žena u dobi od 40 do 69 godina starosti.

Istraživanje bazirano na 15-godišnjem posmatranju izvršeno je na 117 ispitivanih žena kod kojih je u tom vremenskom periodu dijagnosticiran rak maternice. Žene su, uzimajući u obzir količinu kofeina koju unose u organizam, podijeljene u četiri grupe.

Istraživači su otkrili da su žene koje su pile više od tri šolje kafe dnevno imale 60 % manje rakom zahvaćenog tkiva nego žene koje su uzimale kofeinske pripravke dva ili tri puta sedmično.

"Kofein je povezan s smanjenjem nivoa inzulina u krvi i kao takav vjerovatno smanjuje rizik od razvoja raka maternice", rekli su istraživači za AFP.

Isti tim stručnjaka radio je ispitivanje o mogućem uticaju nekih komponenti zelenog čaja na rak maternice no nisu došli do nekih bitnih rezultata.

Kako navodi američki Centar za kontrolu bolesti, rak maternice je četvrti po redu oblik zloćudnih bolesti koje napadaju žene.