Zdravlje
27

Kafa, Coca-Cola i energetska pića usporavaju razvoj mozga

Klix.ba
Gazirana pića koja sadrže velike količine kofeina zaustavljaju pravilan razvoj mozga kod djece, upozoravaju naučnici.

Osim što sprečeva da zaspimo, kofein ometa razvoj mozga tokom adolescencije. To je kritičan period za mozak, kada problemi u njegovom razvoju mogu dovesti do šizofrenije, tjeskobe, korištenja droge i poremećaja ličnosti.

Istraživači su vršili eksperimente na pacovima, no tvrde kako otkrića povećavaju zabrinutost za djecu i tinejdžere koji konzumiraju velike količine kofeina u Coca-Coli i energetskim pićima.

Između 300 i 400 mg kofeina ili četiri limenke energetskog pića dnevno, odnosno četiri šoljice kafe, mogu utjecati na mozak, tvrdi se u studiji.

Švedski istraživači su se fokusirali na razvoj mozga u tinejdžerskim godinama. Dok se mozak priprema za zahtjeve u zreloj dobi, sinapse, odnosno veze između ćelija, koje nisu potrebne se eliminišu. Smatra se da je san ključan u ovom procesu.

"Ovo se događa tokom dubokog sna. Ključne sinapse opstaju, druge se reduciraju i sve to čini mrežu efikasnijom i snažnijom", rekao je profesor Reto Huber s Univerziteta Children’s Hospital u Cirihu.

Profesor Huber je rekao da kada je mladim pacovima data voda s kofeinom imali su manje dubokog sna od onih koji su pili čistu vodu. Njihovi mozgovi su imali više sinapsi do kraja studije što znači da je razvoj bio ometan.

Druge studije tvrde kako gazirana pića čak mogu učiniti djecu nasilnom.