Zdravlje
11

Jedinstveno otkriće: Iako godinama ne pije lijekove djevojka zaražena HIV-om u remisiji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Osamnaestogodišnja djevojka iz Francuske koja je po rođenju zaražena HIV-om već 12 godina ne pije lijekove, a virus u njenom organizmu i dalje je u remisiji.

U medicini, remisija je stanje odsutnosti aktivnosti bolesti ili prolazno popuštanje nekih simptoma kod pacijenata.

Njene rezultate koji predstavljaju prvi svjetski izvještaj o dugoročnom otpustu HIV-a kod djeteta predstavili su doktori na MRS konferenciji u Vancouveru.

Osamnaestogodišnjakinja je rođena 1996. godine, a HIV-om je pred sami kraj trudnoće ili tokom poroda zaražena od majke.

Kada je imala samo tri mjeseca primila je četiri terapije antiretrovirusnih lijekova, a njena porodica je nakon što je napunila šest godina odlučila prekinuti s liječenjem.

Iako su doktori upozorili da bi se to moglo promjeniti, dvanaest godina poslije razina virusa u njenoj krvi toliko je niska da je nije moguće izmjeriti.

Ističu da je ovo jedan od najboljih dokaza moćne prednosti ranog liječenja HIV-a, te da je ovo prvi dokumentovani slučaj koji prikazuje dugoročno odsustvo virusa.

Doktor Asier Saez-Cirion, iz Instituta Pasteur u Parizu, kazao je da osamnaestogodišnjakinja živi sasvim normalan život.

"Njen slučaj je jedinstven, ali je ostao nezapažen, čak i među doktorima u Francuskoj", rekao je Cirion.

Profesor Sharon Lewin, sa Univerziteta u Melbourneu, rekao je da slučaj francuske tinejdžerke treba da bude jasna stimulacija za primanje antiterapije što je prije moguće.

"Ovo je inspirativna priča za sve nas koji radimo u ovom području, a i za sve one koji žive s HIV-om", rekao je on.

Dodao je da je ovaj slučaj izuzetno važan zbog toga što unapređuje napore naučnika u pronalaženju lijeka za HIV.