Zdravlje
0

Jedan od deset japanskih maloljetnika pati od depresije

FENA
Jedan od deset japanskih maloljetnika pati od depresije na kraju šestog razreda i više od četiri posto učenika osnovne škole između 9 i 12 godina, navodi se u studiji koju je u utorak objavila agencija Kyodo.

Ovo istraživanje, koje je između aprila i septembra realizirao univerzitet u Hokkaidu na uzorku od 738 adolescenta i predadolescenata, prvo je koje se temelji na razgovorima, a ne samo na popunjenim upitnicima.

"Začuđujuće je da je postotak tako visok", komentirao je Kenzo Denda, univerzitetski profesor koji je sudjelovao u izradi studije.

"Slučajevi depresije kod djece su do sada bili zanemareni, priznao je on, ali se moraju poduzeti ozbiljne mjere jer takve depresije mogu dovesti do samoubistva".

Ukupno 382 dječaka i 356 djevojčica iz osnovnih i srednjih škola u pokrajini Hokkaido odgovaralo je u prisustvu psihijatara na pitanja o prehrambenim navikama, razonodi, posebno o ritmu spavanja.

Dobijeni rezultati ukazuju na to da je 4,2 posto djece od 9 do 12 godina depresivno ili manično depresivno, a postotak se povećava s godinama i raste do 10,7 posto do kraja šestog razreda i navršene 13. godine.

Krajem prošle godine registriran je niz samoubistava djece i adolescenata, a u njihovim pismima-testamentima otkrivene su traume od kojih pate neki mladi Japanci.

Japanske škole su često pozornice nereda između učenika, a taj fenomen stručnjaci pripisuju intenzivnom pritisku koje društvo vrši na djecu kako bi ih ukalupilo, kao i pritisku na kulturu rezultata.