Zdravlje
112

Izlječenje je moguće: Djevojka na Instagramu bilježi svoj oporavak od anoreksije

Klix.ba
(Foto: Instagram)
Amalie Lee, dvadesetogodišnjoj studentici sa Roehampton univerziteta u Londonu, 2012. godine je dijagnosticirana anoreksija, nakon čega je počela liječenje. Danas je ona zdrava djevojka i drugima želi biti pozitivan primjer.

I iako je bila u izuzetno lošem fizičkom i psihičkom stanju, toliko da je morala biti hospitalizirana, Amalie Lee je svoj oporavak počela bilježiti na Instagramu, objavljujući fotografije obroka i hrane, kao i svog tijela koje je počelo polako da se oporavlja nakon godinu dana iscrpljivanja gladovanjem.

"Proces oporavka sam dokumentovala od samog početka i sad mi je neobično kad vidim te stare fotografije. Čini mi se da me ljudi vole jer vide da sam stvarna i iskrena", kaže ova djevojka kojoj je mnogo više vremena trebalo da se izliječi psihički.

Bolest anoreksija nervoza je prvenstveno psihičko oboljenje koje karakteriše ekstremno nerealno i nezdravo poimanje vlastitog tijela i paranoičan, iracionalan strah od debljanja. Anoreksične osobe sebe u ogledalu uvijek vide debelima, iako su u stvarnosti zapravo izuzetno mršave, pa čak i neuhranjene. Iz tog se razloga, u strahu od debljanja, nastavljaju izgladnjivati i odbijati hranu, što njihov organizam dovodi u izuzetno opasno stanje, čime rizikuju vlastito zdravlje i život.

I iako je u središtu bolesti hrana, anoreksiju nazivaju bolešću uma. U pozadini ovog oboljenja se gotovo uvijek kriju ozbiljne psihičke i emocionalne poteškoće i iz tog je razloga anoreksiju nemoguće adekvatno liječiti bez pomoći psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra.

"Danas sam ponosna na sebe i svoj uspjeh dosad. Fizičke promjene možete vidjeti svi, a samo ja znam koliko se zapravo zdravije i bolje osjećam. Sad sam ponosna na svoje tijelo, čak i kad su u pitanju one stare pantalone u koje više ne mogu ući", kaže ova djevojka čiji je cilj da svojim pozitivnim iskustvom pomogne i drugim osobama koje se bore sa poremećajima u prehrani, pokaže im kako nisu same, te kako je oporavak itekako moguć.