Zdravlje
38

I muškarci imaju biološki sat: Nakon 40. sperma postaje oštećena i može imati fatalne posljedice na bebu

Klix.ba
U medicinskim studijama, ali i običnim životnim razgovorima,najčešće se spominje biološki sat žena. Sada su i muškarci upozoreni da ako žele postati očevi, to učine do 40. godine jer poslije će njihova djeca imati veći rizik od dobijanja ozbiljnih bolesti.

Specijalisti za plodnost kazali su da muškarci nisu imuni na reproduktivno starenje kao što se ranije mislilo. Savjetovali su ih da kompletiraju svoju porodicu do 40. godine kako bi smanjili šansu da njihova djeca obole od Downovog sindroma, autizma ili mentalnih bolesti.

U studiji je analiziran utjecaj očevih godina i način života na djetetovo zdravlje. Između ostalog, navodi se kako muškarci od 40. i više godina imaju šest puta veću šansu da imaju autističnu djecu nego očevi mlađi od 30. godina. Smatra se da sperma s godinama postaje oštećenija.

Zabrinjavajuće je to što neki efekti se prenose na druge generacije, te bi ovim bolestima mogli biti pogođeni i unuci. također, studija je upozorila da količine alkohola koje muškarci piju mogu utjecati na djecu. Bebi može biti detektovan Fetalni alkoholni spektar poremećaja koji uzrokuje probleme s koncetracijom, hiperaktivnošću i slabom koordinacijom, i u slučajevima gdje majka nije pila. Konzumiranje alkohola povezano je i sa manjim mozgovima beba, te nižom inteligencijom.

Studija je objavljena u žurnalu Stem Cells.