Zdravlje
155

Hrenovke su pune hemije, često sadrže svinjetinu, pa čak i ljudski DNK

Klix.ba
Sudeći prema studiji koju je provela kompanija Clear Food, čija je misija analiziranje sadržaja hrane, hrenovke ne samo da nisu zdrava hrana, nego se u njima nalaze i sastojci koje nikad ne biste očekivali.

Clear Food je analizirao 345 hrenovki i kobasica različitih brendova, a rezultati su pomalo uznemirujući.

Studija je pokazala kako 14, 4 posto testiranih hrenovki niti sadrži sastojke koji su navedeni na deklaraciji, niti odgovara higijenskim uslovima.

Posebno zabrinjavajuća je činjenica da se u nekim hrenovkama nalazilo svinjeće meso (tri posto od ukupno testiranih hrenovki), i ako to nije bilo naznačeno na deklaraciji.

Pored toga, deset posto vegetarijanskih proizvoda sadržalo je meso.

Ipak, ono što je najviše šokiralo istraživače je činjenica kako dva posto svih testiranih hrenovki sadržavalo ljudski DNK.

Dodatne informacije o ovom istraživanju pronađite ovdje.

A znate li šta zapravo jedete u hrenovkama?

Glavni sastojci hrenovki (a tako i pašteta, salama i sličnih mesnih prerađevina) su uglavnom svinjski, pileći i pureći ostaci, te iznutrice kojima se dodaju pojačivači okusa i boje, te ogromne količine škroba, soli i različitih hemijskih dodataka kao što su natrijev nitrat (kako bi se sačuvale od brzog propadanja), kalij i kalcij trifosfati, polifosfati, natrijev askorbat, te karmin, boja koju možete pronaći u ruževima za usne.

Pogledajte video: