Novi projekt
3.3k

Džeko posjetio Roditeljsku kuću: Želim pokazati ovoj djeci i roditeljima da nisu sami

Piše: Dž. L.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Kapiten i napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko posjetio je danas Roditeljsku kuću u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu, gdje je zajedno s predstavnicima Fondacije Telemach i Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" označio početak projekta Prijatelji Roditeljske kuće.

Džeku su s velikim oduševljenjem dočekali mališani i njihovi roditelji, a on je izdvojio vremena i pažnje za svakoga od njih.

Direktor Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Firket Kubat istakao je kako kompanija Telemach duži period podržava Roditeljsku kuću koja već dvije godine funkcioniše.

"Više od stotinu porodica koristilo je benefite ove kuće koja je ispunila svoju misiju. Osmijeh ove djece najbolje govori koliko su ovdje sretni i koliko je ova kuća važna za njih, njihove porodice i cijelu društvenu zajednicu. Mi smo zajednički s Fondacijom Telemach i Edinom Džekom osmislili jedan program pokroviteljstva naših apartmana. Svi apartmani su tematski i urađeni su na poseban način. Izabrali smo apartman s imenom Start kao početni program koji danas najavljujemo", pojasnio je Kubat novi projekt.

Fondacija Telemach i Edin Džeko će biti pokrovitelji apartmana Start na tri godine, što znači da će pokrivati troškove tog apartmana na tri godine. Prema Kubatovom mišljenju, ovo je koncept koji će ponuditi rješenje finansiranja Roditeljske kuće.

"Imamo deset apartmana i pokušat ćemo troškove podijeliti na naše korporativne kompanije, naše dobre ljude, vlade i institucije. Svi će moći na takav način pomoći ovoj kući da funkcionira sasvim normalno. Ova kuća nije samo objekt, već mnogo više od toga. Zahvaljujem se Edinu koji nije prvi put s nama i koji potpuno razumije šta znači biti uz ovu djecu i pomagati im", rekao je Kubat.

Džeko se zahvalio svima koji su dosad podržali Roditeljsku kuću. Kako je kazao, on danas nije prvi put u kući, a sigurno ne posljednji.

"Glavni cilj mi je da pokažem ovoj djeci i njihovim roditeljima da smo tu uz njih i da nisu sami. Trebaju vjerovati i vjera će na kraju ovoj djeci pomoći da ozdrave što prije. Samim ovim pokazujemo drugim ljudima da prepoznaju da je ovo kuća svih nas. Nadam se da će ljudi nastaviti dolaziti u nju. Sama posjeta ovim ljudima je velika. Ovo je jedan u nizu projekata Telemacha koji će nastaviti pomagati svima kojima je pomoć potrebna", kazao je Džeko.

Podsjećamo, Roditeljska kuća raspolaže sa deset apartmana, ima 666 kvadratnih metara, multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, salu te prostorije za udruženje.